Estatutos
RESOLUCIÓN de 23 de mayo de 2014, del Director General de Justicia de la Conselleria de Gobernación y Justicia, por la que se resuelve inscribir la modificación de los Estatutos del Colegio Oficial de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante y se dispone su publicación
TÍTULO I Del colegio oficial
CAPÍTULO I Naturaleza jurídica y ámbitoCAPÍTULO II Denominación, domicilio y ámbito territorialCAPÍTULO III Relaciones con la AdministraciónCAPÍTULO IV De las relaciones con el Consejo General de Colegios de ProtésicosCAPÍTULO V Fines y funciones del ColegioCAPÍTULO VI Derechos y deberes de los colegiados
TÍTULO II Colegiación y ejercicio de la profesión
CAPÍTULO I ObligatoriedadCAPÍTULO II Requisitos y presentación de la solicitudCAPÍTULO III Pérdida de la condición de colegiado
TÍTULO III Del funcionamiento del Colegio
CAPÍTULO I De los órganos de gobierno y representación delColegioCAPÍTULO II Asamblea generalCAPÍTULO III De la Junta de GobiernoSección primeraSección segundaSección terceraCAPÍTULO IV Facultades de la Junta de GobiernoCAPÍTULO V De los cargos de la Junta de GobiernoSección primeraSección segundaSección terceraSección cuartaSección quintaCAPÍTULO VI Elecciones: Requisitos para formar parte de la Junta deGobiernoSección primeraSección segundaSección terceraSección cuartaSección quintaSección sextaSección séptimaSección octava:
TÍTULO IV Régimen económico y financiero
TÍTULO V Del ejercicio de la profesión
CAPÍTULO I Código deontológicoCAPÍTULO II Normas generales
TÍTULO VI De la inspección de los laboratorios
TÍTULO VII Régimen disciplinario
TÍTULO VIII Régimen jurídico de los actos y recursos
TÍTULO IX Régimen de distinciones y premios
TÍTULO X De la fusión, absorción y disolución
DISPOSICIÓN TRANSITORIA PRIMERA
Hechos
Primero. Por el presidente del Colegio Oficial de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante, se presentó el 24 de julio de 2013, solicitud de inscripción de la modificación de los Estatutos del mismo en el citado registro, en cumplimiento de lo previsto en el artículo 11 de la Ley 6/1997, de 4 de diciembre, de Consejos y Colegios Profesionales de la Comunidad Valenciana.
Segundo. Los Estatutos del Colegio Oficial de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante fueron aprobados mediante Resolución de 26 de abril de 2006, de la directora general de Justicia de la Consellería de Justicia, Interior y Administraciones Públicas (DOGV 5271, 01.06.2006).
Tercero. Por el Servicio de Entidades Jurídicas, de la Consellería de Gobernación y Justicia, se remitió oficio el 26 de julio de 2013, al objeto de que por el colegio se subsanara su petición inicial, al constatar que carecía la misma del abono de la tasa correspondiente por la tramitación del expediente, así como del certificado del secretario, visada por el presidente, sobre el correspondiente acuerdo.
Cuarto. Con fecha 14 de noviembre de 2014, por el presidente del Colegio Oficial de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante, se contestó al oficio remitido por el Servicio de Entidades Jurídicas, de la Dirección General de Justicia, de 26 de julio de 2013, subsanando su petición inicial.
Quinto. Por el Servicio de Entidades Jurídicas de la Consellería de Gobernación y Justicia se formularon, mediante oficio de 17 de febrero de 2014, observaciones previas al control de legalidad de los Estatutos.
Sexto. Con fecha 30 de abril de 2014, por el presidente del Colegio Oficial de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante, se contestó al oficio remitido por el Servicio de Entidades Jurídicas, de la Dirección General de Justicia, de 17 de febrero de 2014, remitiendo los Estatutos, con su redacción final.
Séptimo. El texto final de los Estatutos del Colegio Oficial de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante fue aprobado por su Asamblea General en sesión celebrada el 22 de febrero de 2014, según certificación librada el 7 de abril de 2014, por el secretario del Colegio, con el visto bueno del presidente.
Octavo. El texto final de los Estatutos, figura como Anexo a la presente resolución, dándose aquí por reproducido.
Fundamentos de derecho
Primero. Revisada la modificación de los Estatutos del Colegio Oficial de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante, estos contienen todas las determinaciones exigidas por el artículo 10 de la Ley 6/1997, de 4 de diciembre, de Consejos y Colegios Profesionales de la Comunidad Valenciana.
Segundo. La modificación estatutaria ha sido aprobada con los requisitos y formalidades previstos en dicho artículo y en los propios Estatutos del Colegio.
Tercero. El expediente ha sido tramitado por el Servicio de Entidades Jurídicas, adscrito a la Dirección General de Justicia de la Consellería de Gobernación y Justicia, competente por así disponerlo el artículo 6.1 de la citada Ley 6/1997, teniendo en cuenta lo previsto por la disposición final del Decreto 4/2002, de 8 de enero, en virtud de las atribuciones que tiene conferidas por el Decreto 179/2012, de 14 de diciembre, del Consell, por el que se establece la estructura orgánica básica de la Presidencia y de las consellerías de la Generalitat, y por el Decreto 194/2012, de 21 de diciembre, del Consell, por el que se aprueba el Reglamento Orgánico y Funcional de la Consellería de Gobernación y Justicia, modificado por el Decreto 35/2014, de 7 de marzo.
Vistos el artículo 36 de la Constitución y el artículo 49.1.22 del Estatuto de Autonomía de la Comunitat Valenciana; la Ley 2/1974, de 13 de febrero, de Colegios Profesionales, con sus modificaciones posteriores, en sus preceptos básicos; la Ley 6/1997, de 4 de diciembre, de la Generalitat Valenciana, de Consejos y Colegios Profesionales de la Comunidad Valenciana; el Decreto 4/2002, de 8 de enero, del Gobierno Valenciano, por el que se aprueba el Reglamento de desarrollo de esta última; y demás disposiciones complementarias de pertinente aplicación, se dicta la siguiente resolución:
Primero
Inscribir la modificación estatutaria del Colegio Oficial de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante en el Registro de Colegios Profesionales y de Consejos Valencianos Profesionales de la Comunidad Valenciana.
Segundo
Publicar la presente resolución en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
Contra la presente resolución que pone fin a la vía administrativa, se podrá interponer, potestativamente, un recurso de reposición ante el mismo órgano que ha dictado el acto, en el plazo de un mes contado desde el día siguiente al de su notificación, o bien, un recurso contencioso-administrativo ante la Sala de lo Contencioso Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de la Comunitat Valenciana en el plazo de dos meses contados desde el día siguiente al de su notificación. Todo ello de conformidad con lo establecido en los artículos 116 y 117 de la Ley 30/1992, de 26 de noviembre, del Régimen Jurídico de las Administraciones Públicas y del Procedimiento Administrativo Común, y en los artículos 10, 14, y 46 de la Ley 29/1998, de 13 de julio, Reguladora de la Jurisdicción Contencioso-Administrativa, sin perjuicio de que se utilice cualquier otra vía que se considere oportuna.
Valencia, 23 de mayo de 2013. El director general de Justicia: Julián Ángel González Sánchez.
Estatutos del Colegio Oficial de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante
TÍTULO I
Del colegio oficial
CAPÍTULO I
Naturaleza jurídica y ámbito
Artículo 1
El Colegio Oficial de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante, es una corporación de derecho público de carácter representativo y con personalidad jurídica propia, que goza de plena capacidad para obrar para el cumplimiento de los fines que le son propios y constituye la organización profesional en la que se integran, con carácter obligatorio, los protésicos dentales que ejerzan su profesión en la provincia de Alicante.
Artículo 2
El Colegio Oficial de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante queda amparado por la Constitución española, por la Ley y el Reglamento de Colegios Profesionales, así como por la legislación comunitaria, estatal y autonómica que le afecte y se regirá además de por esta normativa, por estos estatutos y por los reglamentos de régimen interior.
Artículo 3
El Colegio ejercerá, en todo caso, la representación colectiva y oficial de la profesión de protésico dental en el ámbito territorial de la provincia de Alicante.
Artículo 4
El castellano y el valenciano son las lenguas propias del Colegio Oficial de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante.
CAPÍTULO II
Denominación, domicilio y ámbito territorial
Artículo 5
La denominación será Colegio Oficial de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante y el domicilio social se fija en Alicante, en la calle de San Carlos, número 134, piso primero.
El Colegio Profesional ejerce sus funciones en todo el ámbito territorial de la provincia de Alicante.
CAPÍTULO III
Relaciones con la Administración
Artículo 6
En sus aspectos institucionales y corporativos, el Colegio Oficial de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante se relacionará con la administración de la Generalitat; en lo que se refiere a aspectos institucionales a través de la Consellería de Gobernación y Justicia y en los aspectos relativos a los contenidos propios de la profesión, el Colegio se relacionará con la Consellería de Sanidad o la que sea competente en la materia.
CAPÍTULO IV
De las relaciones con el Consejo General de Colegios de Protésicos
Dentales de España y con el Consejo General Autonómico de la Comunitat Valenciana
Artículo 7
De acuerdo con la legislación vigente el Colegio Oficial de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante se integrará, en su caso, y cumpliendo con la legislación aplicable, en el Consejo General de Protésicos Dentales de España.
Artículo 8
Cuando en el territorio de la Comunidad Valenciana este constituido un consejo valenciano de colegios profesionales de protésicos dentales, el Colegio de la provincia de Alicante se integrará asumiendo las competencias y funciones atribuidas por la Ley 6/1997, de 4 de diciembre, de Consejos y Colegios Profesionales de la Comunidad Valenciana.
CAPÍTULO V
Fines y funciones del Colegio
Artículo 9
Corresponde al Colegio ejercer las funciones y los fines que le asigna, de manera general, la legislación vigente relativa a los Colegios Profesionales y, con carácter meramente enunciativo, los expresados en los siguientes artículos.
Artículo 10
Son fines esenciales del Colegio dentro de su ámbito territorial:
a) La ordenación del ejercicio de la profesión.
b) La protección de los intereses de los consumidores y usuarios de los servicios de sus colegiados.
c) Velar por la satisfacción de los intereses generales relacionados con el ejercicio de la profesión de protésico dental.
d) Promover la constante mejora de la calidad de las prestaciones profesionales de los colegiados, a través de la formación y el perfeccionamiento de los mismos.
e) Cooperar en la mejora de los estudios que conducen a la obtención de los títulos habilitantes para el ejercicio de la profesión.
f) Colaborar con las administraciones publicasen el ejercicio de sus competencias en los términos previstos en las leyes.
Artículo 11
Son funciones específicas del Colegio en su ámbito territorial.
1. Cuantas funciones redunden en beneficio de la protección de los intereses de los consumidores y usuarios de los servicios de sus colegiados.
2. Ejercer cuantas funciones les sean encomendadas por la Administración y colaborar con esta mediante la realización de estudios, emisión de informes, elaboración de estadísticas y otras actividades relacionadas con sus fines que puedan serles solicitadas o acuerden formular por propia iniciativa.
3. Ostentar la representación que establezcan las leyes para el cumplimiento de sus fines.
4. Participar en los consejos u organismos consultivos de la Administración en la materia de competencia de cada una de las profesiones.
5. Participar en la elaboración de los planes de estudio e informar las normas de organización de los centros docentes correspondientes a las profesiones respectivas y mantener permanente contacto con los mismos y preparar la información necesaria para facilitar el acceso a la vida profesional de los nuevos profesionales.
6. Ostentar en su ámbito la representación y defensa de la profesión ante la Administración, instituciones, tribunales, entidades y particulares, con legitimación para ser parte en cuantos litigios afecten a los intereses profesionales.
7. Facilitar a los Tribunales, conforme a las leyes, la relación de colegiados que pudieran ser requeridos para intervenir como peritos en los asuntos judiciales o designarlos por sí mismos, según proceda.
8. Ordenar en el ámbito de su competencia la actividad profesional de los colegiados velando por la ética y dignidad profesional y por el respeto debido a los derechos de los particulares y ejercer la facultad disciplinaria en el orden profesional y colegial.
9. Organizar actividades y servicios comunes de interés para los colegiados, de carácter profesional, formativo, cultural, asistencial y de previsión y otros análogos, proveyendo al sostenimiento económico mediante los medios necesarios.
10. Procurar la armonía y colaboración entre los colegiados, impidiendo la competencia desleal entre los mismos.
11. Adoptar las medidas conducentes a evitar el intrusismo profesional.
12. Intervenir, en vía de conciliación o arbitraje, en las cuestiones que, por motivos profesionales, se susciten entre los colegiados.
13. Resolver por laudo, a instancia de las partes interesadas, las discrepancias que puedan surgir sobre el cumplimiento de las obligaciones dimanantes de los trabajos realizados por los colegiados en el ejercicio de la profesión.
14. Impulsar y desarrollar la mediación, así como desempeñar funciones de arbitraje, nacional e internacional, de conformidad con lo establecido en la legislación vigente.
15. Informar en los procedimientos judiciales o administrativos en que se discutan honorarios profesionales.
16. Cumplir y hacer a los colegiados las leyes generales y especiales y los Estatutos profesionales y reglamentos de régimen interior, así como las normas y decisiones adoptadas por los órganos colegiales, en materia de su competencia.
17. Atender las solicitudes de información sobre sus colegiados y sobre las sanciones firmes a ellos impuestas, así como las peticiones de inspección o investigación que les formule cualquier autoridad competente de un Estado miembro de la Unión Europea en los términos previstos en la Ley 17/2009, de 23 de noviembre, sobre el libre acceso a las actividades de servicios y su ejercicio, en particular, en lo que se refiere a que las solicitudes de información y de realización de controles, inspecciones e investigaciones estén debidamente motivadas y que la información obtenida se emplee únicamente para la finalidad para la que se solicitó.
18. Cuantas otras funciones redunden en beneficio de los intereses profesionales de los colegiados.
19. Organizar servicios de asesoramiento jurídico, económico, administrativo, técnico o de cualquier otra clase a favor de los colegiados.
20. Llevar el censo de profesionales y el registro de títulos de los colegiados.
21. Determinar las condiciones para la contratación, disciplina y despido del personal al servicio del Colegio.
22. Fomentar los actos de carácter cultural y científico. Con esta finalidad podrán ser creadas secciones científicas.
23. Disponer de un servicio de atención a los consumidores y usuarios y colegiados que necesariamente tramitará y resolverá cuantas quejas referidas a la actividad colegial o de los colegiados se presenten por cualquier usuario o profesional colegiados, así como por organizaciones de consumidores y usuarios en su representación o en defensa de intereses colectivos.
24. Disponer de una página web para que a través de la ventanilla única los profesionales puedan realizar los trámites necesarios para la colegiación y para darse de baja en un colegio, a través de un único punto, por vía electrónica y a distancia.
Artículo 12
Para el cumplimiento de sus fines el Colegio goza de personalidad jurídica y total autonomía, pudiendo poseer, adquirir, gravar y enajenar toda clase de bienes muebles e inmuebles, realizar actos de disposición y dominio sobre los mismos, comparecer ante cualquier autoridad, organismo y jurisdicción y ejercitar las correspondientes acciones y derechos y seguir toda suerte de procedimientos y, en general, goza de todas las facultades y derechos concedidos a las personas jurídicas, sin más limitaciones que las establecidas en las leyes o en estos estatutos.
CAPÍTULO VI
Derechos y deberes de los colegiados
Artículo 13
Todos los colegiados tendrán los siguientes derechos:
a) Ejercer la profesión y usar el titulo de Protésico Dental, tal como establecen los presentes estatutos.
b) Participar en la gestión del Colegio a través de los órganos colegiados, y ejercer el sufragio activo y pasivo en las condiciones previstas en estos estatutos.
El voto de los colegiados ejercientes tendrá doble valor que el de los no ejercientes; todo ello de conformidad con los artículos de los presentes estatutos que regulan esta materia.
c) Recibir información acerca de las actividades profesionales del Colegio.
d) Recibir la asistencia del Colegio en cualquier conflicto de origen profesional, a través de los servicios técnicos de asesoramiento, de los que en cada momento pueda el Colegio disponer.
Será nula cualquier exclusión o discriminación en menoscabo o perjuicio de estos derechos.
Artículo 14
Son deberes de los colegiados:
a) Cumplir y acatar los presentes estatutos y los acuerdos de los órganos de gobierno del Colegio, así como las leyes y reglamentos vigentes.
b) Facilitar información veraz y responsable sobre las cuestiones que no tengan naturaleza reservada, cuando sea requerido por los órganos de gobierno del Colegio, así como designar un domicilio profesional, a efectos de notificaciones.
c) Satisfacer las cuotas colegiales ordinarias y extraordinarias, establecidas para contribuir al sostenimiento del Colegio, soportando todas las contribuciones económicas de carácter fiscal, corporativo o de cualquier otra índole a la que la profesión se halle sujeta.
d) Desempeñar los puestos para los que hayan sido elegidos.
e) Cumplir correctamente sus encargos profesionales y tratar a los clientes y ciudadanos con la corrección profesional debida.
f) Abstenerse de cualquier práctica que suponga competencia desleal o ponga en peligro la salud dental del usuario de la prótesis.
g) Denunciar al Colegio todo acto de intrusismo que llegue a su conocimiento, así como los casos de ejercicio ilegal, tanto por no colegiación como por hallarse suspendido o inhabilitado el denunciado.
h) Guardar respeto a los compañeros de profesión, evitando competencias ilícitas y cumpliendo los deberes corporativos.
i) Prestar sus servicios profesionales con el adecuado nivel de calidad.
TÍTULO II
Colegiación y ejercicio de la profesión
CAPÍTULO I
Obligatoriedad
Artículo 15
En el Colegio Oficial de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante se integrarán, con carácter obligatorio, sin perjuicio de las titulaciones que pudieran establecerse en un futuro, quienes en dicha provincia posean la titulación de Técnico Superior en Prótesis Dentales, de acuerdo con lo previsto en el Real Decreto 1594/1994, de 15 de Julio, por el que se desarrolla la Ley 10/1986, de 17 de marzo, sobre Odontólogos y otros profesionales relacionados con la salud dental, y ejerzan la correspondiente profesión, en la provincia de Alicante, de forma única o principal.
Se integrarán obligatoriamente al Colegio Oficial de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante, los profesionales que hayan obtenido la habilitación profesional por Orden del Ministerio de la Presidencia de 14 de mayo de 1997, para el ejercicio de la profesión de protésico dental.
Estarán incorporados obligatoriamente al Colegio Oficial de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante, los enumerados anteriormente, independientemente de que trabajen por cuenta propia o ajena o que se dediquen a la fabricación, asesoramiento, la formación o comercialización.
Artículo 16
Sin perjuicio de lo anterior, podrán pertenecer también al Colegio en calidad de protésicos dentales no ejercientes, aquellos que reuniendo los requisitos académicos exigidos, así como los establecidos en estos estatutos, no ejerzan la profesión de protésico dental.
Los colegiados no ejercientes vendrán obligados a satisfacer las cuotas que se determinen y tendrán los derechos y deberes que expresamente se les reconozca en los presentes estatutos.
Artículo 17
En el caso de desplazamiento de un profesional a otro estado miembro de la Unión Europea, se estará a lo dispuesto en la normativa vigente en aplicación del derecho comunitario relativo al reconocimiento de cualificaciones.
CAPÍTULO II
Requisitos y presentación de la solicitud
Artículo 18.
1. Para la incorporación al Colegio Oficial de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante se precisarán las siguientes condiciones:
a) Estar en posesión del título de protésico dental o habilitado.
b) Ser mayor de edad.
c) No estar incluido en causa de incapacidad o incompatibilidad para el ejercicio de la profesión.
d) Satisfacer las cuotas de ingreso y cumplir los requisitos documentales que establecen estos estatutos.
2. Todos los trámites necesarios para la colegiación se podrán realizar personalmente o bien a través de la ventanilla única por vía electrónica y a distancia.
Artículo 19
Corresponde a la Junta de Gobierno del Colegio resolver sobre las solicitudes de incorporación al mismo. Las solicitudes de incorporación serán admitidas o denegadas. En este último supuesto, la Junta de Gobierno fundamentará su resolución.
En los supuestos en los que la solicitud no reúna los requisitos exigidos, procederá la aplicación, en materia de subsanación, de la Ley 30/1992, de 26 de noviembre.
La Junta de Gobierno podrá denegar la solicitud de colegiación si considerase que la documentación aportada por el solicitante es insuficiente, ofreciese dudas de autenticidad, o no reuniese las condiciones exigidas por la legislación vigente y estos estatutos, o cuando el interesado estuviese cumpliendo condena impuesta por tribunal ordinario de justicia, que comporte como pena accesoria la inhabilitación, absoluta o parcial, para el ejercicio de la profesión.
La denegación requerirá audiencia previa del interesado y resolución motivada. Contra la resolución denegatoria se podrán interponer los recursos recogidos en los presentes estatutos.
Deberá concederse la incorporación al Colegio a quienes reúnan los requisitos exigibles para ello, de acuerdo con los presentes estatutos.
El Colegio llevará un libro de registro de sus miembros en el que deberán constar cuantos extremos se determinen según los estatutos, leyes y reglamentos.
CAPÍTULO III
Pérdida de la condición de colegiado
Artículo 20
Serán causas suficientes para la pérdida de la condición de colegiado:
1. Baja voluntaria, por cese en el ejercicio de la profesión en el ámbito de la provincia de Alicante, que deberá ser acreditada documentalmente. Dicha baja será comunicada fehacientemente por escrito dirigido al presidente con un mes de antelación. Dicha baja no exime del pago de las cuotas debidas con los intereses y gastos correspondientes que se generen por su reclamación.
2. El incumplimiento de sus obligaciones como colegiado.
3. La condena judicial firme que conlleve la inhabilitación para el ejercicio de la profesión.
4. Por sanción disciplinaria firme de expulsión del Colegio aprobada en expediente disciplinario.
5. El impago de las cuotas colegiales durante más de seis meses, alternos o consecutivos, previo requerimiento de pago y audiencia al interesado.
Artículo 21
La pérdida de la condición de colegiado cuando debe ser acordada por la Junta de Gobierno requerirá expediente, audiencia del interesado y resolución motivada que advertirá de los recursos que pueda poner el interesado. El acuerdo es inmediatamente ejecutivo salvo suspensión acordada por órgano judicial o administrativo competente.
Artículo 22
En caso de baja por falta de pago de las cuotas ordinarias o extraordinarias, los colegiados podrán rehabilitar sus derechos pagando lo adeudado, sus intereses al tipo legal, los gastos generados y la cantidad que correspondiera como nueva cuota de ingreso.
TÍTULO III
Del funcionamiento del Colegio
CAPÍTULO I
De los órganos de gobierno y representación del Colegio
Artículo 23
Los órganos de gobierno y representación del Colegio Oficial de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante, serán los siguientes:
El presidente.
La Junta de Gobierno.
La Asamblea General.
CAPÍTULO II
Asamblea general
Artículo 24
Todos los colegiados ejercientes y no ejercientes en plenitud de sus derechos forman parte de la Asamblea General y podrán asistir a ella con voz y voto, siendo este último indelegable, y sin perjuicio de lo dispuesto en el artículo 14 de los presentes estatutos.
La Asamblea General es el órgano supremo de decisión del Colegio en los asuntos propios de su competencia con arreglo a las disposiciones de estos estatutos y se reúne una vez al año, en el mes de febrero, en sesión ordinaria.
Artículo 25
La Asamblea General ordinaria tiene las siguientes funciones:
1.º. La lectura y aprobación del acta de la sesión anterior.
2.º. La aprobación de las cuentas del Colegio, del año anterior y el examen y aprobación de los presupuestos del Colegio para el siguiente. El examen de toda la documentación económica se llevará a cabo necesariamente en la sede del Colegio.
3.º. Dictar y aprobar las normas, reglamentos y códigos de orden general que se crean convenientes para el desarrollo de la profesión.
4.º. La toma de acuerdos en relación con los asuntos y propuestas de la Junta de Gobierno y de los colegiados.
5.º. La aprobación y modificación de los Estatutos del Colegio, de acuerdo a la propuesta que pueda formular la Junta de Gobierno.
6.º. La disolución del Colegio y, en tal caso, el destino a dar a sus bienes.
Artículo 26
La Asamblea General extraordinaria tiene las siguientes funciones:
a) Aprobación y modificación de los Estatutos del Colegio y de los reglamentos de régimen interior y del régimen y relaciones profesionales, según lo establecido en la Ley 6/1997, de 4 de diciembre, de Consejos y Colegios Profesionales de la Comunidad Valenciana.
b) Autorización a la Junta de Gobierno para adquirir, enajenar o gravar bienes inmuebles del patrimonio del Colegio.
c) Aprobación de cuotas extraordinarias.
d) La moción de censura solo podrá plantearse en la Asamblea General extraordinaria convocada al efecto. La moción de censura deberá incluir una lista de candidatos y un programa alternativo para que prospere dicha moción de censura, el voto favorable, directo y personal de la mitad más uno de los asistentes.
e) Decidir sobre la fusión, absorción, o disolución del Colegio.
f) Aquellos asuntos que sean sometidos a su consideración por acuerdo de la Junta de Gobierno o a petición de un tercio de los colegiados.
Artículo 27
Convocatorias
La Asamblea General se convocará por acuerdo de la Junta de Gobierno, ya sea por iniciativa propia o a petición de un tercio, como mínimo, de los colegiados, en los casos de Asamblea General extraordinaria.
La convocatoria de Asamblea General se insertará en el tablón de anuncios del Colegio incluyendo el orden del día, se notificará a todos los colegiados y se habrá de enviar con una antelación de al menos 15 días a la fecha de la celebración. Cuando la convocatoria esté hecha a petición de los colegiados no se podrá demorar la celebración de la junta más de 45 días desde la presentación de la petición.
Si lo que se pretendiese fuere un voto de censura contra la junta o alguno de sus miembros, la petición deberá ser suscrita por un tercio de los colegiados expresando claramente los motivos en que se funde.
Desde el momento de la tramitación de la convocatoria, toda la documentación y antecedentes de los temas a debatir estarán en la Secretaría a disposición de los colegiados.
No podrá ser objeto de deliberación o acuerdo ningún asunto que no figure incluido en el orden del día, sin perjuicio de que, en el turno de ruegos y preguntas se pueda plantear la conveniencia de tratar determinados asuntos en asambleas posteriores.
Artículo 28
Constitución
Tanto las asambleas ordinarias, como las extraordinarias se constituyen con la asistencia de todos los colegiados presentes, siendo necesario para su válida constitución en primera convocatoria, la concurrencia de un 15 por ciento de los colegiados. En segunda convocatoria, que deberá celebrarse después de transcurridos 30 minutos de la hora anunciada para la primera, quedará válidamente constituida, cualquiera que sea el número de colegiados presentes.
Si el objeto de la Asamblea General extraordinaria fuera la moción de censura, será necesario la asistencia de un tercio de los colegiados y para que prospere será necesario el voto favorable de la mitad más uno de todos los asistentes.
El presidente moderará los debates, concederá y retirará la palabra y tendrá cuidado que el debate transcurra según las reglas de la libertad y el respeto hacia todas las personas.
Hasta cinco días antes de la celebración de la junta se podrán presentar enmiendas y alternativas a la propuesta del orden del día, que tendrán que ir firmadas por un mínimo de 10 colegiados; dicho orden del día deberá ser comunicado a los colegiados, con una antelación mínima de 48 horas.
Artículo 29
Adopción de acuerdos
Las votaciones serán ordinarias, nominales o secretas; estas últimas se realizarán, en todo caso, cuando la votación trate de elección de cargos, o se trate de asuntos que afecten a la intimidad o al honor de las personas.
Los acuerdos se adoptan por mayoría de los asistentes salvo que se exija un quórum especial, y obligan a todos los colegiados, presentes y ausentes.
De todos los acuerdos se levantará acta que será transcrita en un libro con esta finalidad, el cual, será diligenciado debidamente por el secretario.
CAPÍTULO III
De la Junta de Gobierno
Sección primera
Disposiciones generales
Artículo 30
a) Los miembros de la Junta de Gobierno serán elegidos por el cuerpo electoral, compuesto por todos los colegiados en plenitud de sus derechos, mediante voto personal y secreto o por voto por correo, en acto público convocado al efecto.
b) La Junta de Gobierno ejercerá las funciones que estatutariamente tiene atribuidas, con todos los derechos y obligaciones que deriven de la Ley y de los acuerdos emanados de la Asamblea General y queda facultada para adoptar todas las medidas legales, reglamentarias que crea pertinentes para asegurar el cumplimiento de aquellas funciones.
c) Los miembros de la Junta de Gobierno no podrán delegar las propias atribuciones o competencias. Pero se podrán auxiliar en sus funciones mediante la creación de comisiones formadas por los colegiados y presididas por un miembro de la junta.
d) Los miembros de la Junta de Gobierno serán elegidos de acuerdo con las disposiciones establecidas en estos estatutos, y por su representatividad serán inamovibles, excepto por las causas previstas en el artículo 31.
e) En el supuesto de producirse la vacante de más de la mitad de los miembros de la Junta de Gobierno, se procederá a la convocatoria de elecciones conforme al procedimiento establecido en los presentes estatutos.
Sección segunda
Duración del mandato y causas del cese
Artículo 31
Los cargos de la Junta de Gobierno tendrán una duración de cuatro años, renovándose al finalizar dicho plazo la totalidad de los cargos.
Los miembros de la junta pueden ser reelegidos u optar a otro cargo.
Los miembros de la Junta de Gobierno cesarán por las causas siguientes:
a) Expiración del término para el que han sido elegidos.
b) Renuncia del interesado.
c) Condena por sentencia firme, que comporte inhabilitación para cargos públicos.
d) Sanción disciplinaria firme por falta grave o muy grave.
e) Pérdida de la condición de elegibilidad de acuerdo con estos estatutos.
f) Nombramiento para desempeñar cargos en la Administración central, autonómica, local o institucional que supongan incompatibilidad.
g) Resolución judicial firme en tal sentido.
h) Aprobación de moción de censura, según lo regulado en estos estatutos.
Artículo 32
Se entenderá que el interesado renuncia al cargo cuando deje de asistir sin causa justificada a tres sesiones seguidas o a cinco alternas de la junta en un mismo año y sin motivos justificados.
Sección tercera
Del Pleno de la Junta de Gobierno
Artículo 33
Los miembros de derecho de la Junta de Gobierno serán: el presidente, el vicepresidente, el secretario, el tesorero, el ponente de cultura y un vocal.
Las vacantes que durante el mandato se produzcan en el seno de la Junta de Gobierno, excepción hecha del cargo de presidente, que será sustituido por el vicepresidente, serán cubiertas en un plazo de dos meses desde que se produzcan por las personas que nombre la propia junta, que tendrán que reunir las condiciones de elegibilidad establecidas en estos estatutos y ser ratificadas en la primera Asamblea General que se celebre. En cualquier caso, las personas así nombradas cesarán en el cargo cuando hubiese correspondido hacerlo a la persona que substituyan. De no ser ratificada por la Asamblea, la persona designada por la junta cesará y será nombrada para ocupar el cargo quien resulte designado por la Asamblea en aquel mismo acto.
Cuando el número de plazas vacantes de la junta supere la mayoría de miembros de pleno derecho se convocarán nuevas elecciones para cubrirlas. La convocatoria se hará durante los 10 días siguientes de ser efectiva la vacante que suponía la perdida de la citada mayoría.
Artículo 34
Convocatoria de reuniones.
1. El Pleno de la junta se habrá de reunir obligatoriamente al menos una vez al trimestre, y extraordinariamente cuando lo pidan al menos tres de sus miembros y siempre que las circunstancias lo aconsejen o por petición del presidente.
2. Para que el Pleno de la junta quede válidamente constituido será necesario que estén presentes, en primera convocatoria al menos cuatro miembros que la forman; si no hay el número suficiente, se reunirá media hora después de la indicada para la primera convocatoria, con las personas presentes y, sea cual sea el número, quedará válidamente constituida.
3. Las convocatorias las hará el secretari, de forma fehaciente y con mandato previo de la presidencia, e indicarán la fecha, el lugar de la reunión, la hora de la primera y de la segunda convocatoria y el orden del día. Tendrán que ser enviadas al menos con siete días hábiles de antelación, excepto que por razones importantes o urgentes, se acuerde convocarlas con carácter de urgencia, en un término que nunca podrá ser inferior a 48 horas.
4. Junto a la convocatoria deberá acompañarse la documentación relativa a los asuntos a tratar y debatir, que figuren incluidos en el orden del día, salvo que a juicio del presidente no se considere necesario.
5. No podrá ser objeto de deliberación o acuerdo ningún asunto que no figure incluido en el orden del día, salvo que constituido válidamente el órgano colegiado sea declarada la urgencia del asunto por el voto favorable de la mayoría de los presentes.
Los acuerdos serán adoptados por mayoría de votos de los asistentes y, en caso de empate, decidirá la presidencia.
6. La asistencia a las reuniones será obligatoria.
Artículo 35
La representación de los miembros de la junta no es delegable. El miembro de la junta que se halle impedido de asistir a la reunión podrá, no obstante, expresar por escrito su opinión en los asuntos del orden del día que estime conveniente, cuyo escrito será leído oportunamente en la reunión.
CAPÍTULO IV
Facultades de la Junta de Gobierno
Artículo 36
Serán facultades de la Junta de Gobierno:
a) Prestar colaboración a las autoridades universitarias, académicas o administrativas en general para la mejor ordenación de la enseñanza y para el mayor perfeccionamiento y la defensa eficaz de los intereses.
b) Imponer a los colegiados, las correcciones disciplinarias que establecen estos estatutos y denunciar, si procede, a las autoridades las conductas que sean constitutivas de delito o signifiquen un peligro para la salud bucodental.
c) Proponer a las autoridades pertinentes la promulgación de normas tendentes al perfeccionamiento del ejercicio de la profesión en beneficio y garantía de la salud publica.
d) Perseguir el intrusismo profesional en cualquier forma que sea, y ejercer con esta finalidad las acciones legales correspondientes.
e) Redactar los presupuestos y rendir las cuentas anuales. Recaudar, distribuir y administrar los fondos del Colegio, como también su patrimonio y los otros recursos que le sean atribuidos.
f) Dictar y aprobar las normas de desarrollo y complementarias que se crean convenientes para garantizar y mejorar el correcto funcionamiento de las estructuras y los servicios del Colegio, incluyendo la contratación de personal y asesores técnicos que estimen necesarios.
g) Constituir las secciones y comisiones que se consideren necesarias para la gestión o la redacción de asuntos concretos, de carácter general, que incumban al Colegio.
h) Convocar las Asambleas Generales ordinarias o extraordinarias, según convenga.
i) Determinar sobre la admisión de los profesionales que soliciten la incorporación al Colegio.
j) Interpretar estos estatutos y determinar por analogía de preceptos o de hechos, las situaciones que no aparezcan resueltas de una manera expresa y concreta.
k) Dirimir en procedimiento arbitral las controversias que se produzcan entre colegiados o entre los colegiados y sus clientes, a petición de los interesados.
l) Velar por el cumplimiento de las disposiciones sobre defensa de la competencia y competencia desleal y la Ley General de Publicidad.
m) Determinar las cuotas que deban de pagar los colegiados ordinarias o extraordinarias para el sostenimiento de las cargas y servicios colegiales.
n) Informar a los colegiados de cuantas cuestiones puedan afectarles, ya sean de índole corporativa, colegial, profesional o cultural, de las que la Junta de Gobierno tenga noticias.
De cada reunión que tenga el Pleno de la junta se levantará Acta que será transcrita en un libro con esta finalidad, el cual, será diligenciado debidamente por el secretario.
CAPÍTULO V
De los cargos de la Junta de Gobierno
Sección primera
Del presidente
Artículo 37
El presidente es el representante legal del Colegio, y preside, si una disposición específica no dispone otra cosa, todos los órganos colegiales que se designan en el seno del Colegio. Velará por el cumplimiento de la legislación vigente y de las disposiciones o acuerdos que dicten la Junta de Gobierno, la Asamblea General y los otros órganos y ejercerá además las funciones siguientes:
a) Hará cumplir los preceptos de estos estatutos y los acuerdos que adopte la Junta de Gobierno.
b) Tendrá a todos los efectos, la representación legal del Colegio, y podrá firmar y autorizar todos los contratos, convenios, actas, oficios, o documentos públicos o privados en los cuales el Colegio sea parte.
c) Convocará, abrirá, presidirá, dirigirá y levantará las sesiones de la junta y de la Asamblea General.
d) Firmará las actas correspondientes.
e) Autorizará los libramientos o las órdenes de pago o de ingreso.
f) Visará todas las certificaciones y los escritos que expida el secretario del Colegio.
Artículo 38
El cargo de presidente y miembro de la Junta de Gobierno será gratuito; no obstante, en los presupuestos colegiales figurarán las partidas necesarias para atender decorosamente los gastos de representación del Colegio.
Sección segunda
Del vicepresidente
Artículo 39
El vicepresidente sustituirá al presidente en casos de ausencia, enfermedad, o defunción y ejercerá, en todo momento, todas las funciones que le confiera la presidencia, dentro del orden colegial.
Sección tercera
Del secretario
Artículo 40
Corresponde al secretario:
a) Ejercer la fe pública de todos los actos, documentos y antecedentes obrantes en el Colegio, y redactar y firmar las actas de las sesiones de los órganos de Gobierno.
b) Organizar y custodiar el archivo de la documentación del Colegio.
c) Es el jefe superior del personal y de la administración del Colegio, sin perjuicio de las facultades que puedan darse a un gerente.
d) Llevar el censo de colegiados y revisarlo anualmente.
e) Redactar y presentar a la Junta de Gobierno la memoria anual, para su aprobación.
f) Expedir con el visto bueno del presidente las certificaciones que se soliciten.
Sección cuarta
Del tesorero interventor
Artículo 41
El tesorero interventor tendrá a su cargo la custodia y disposición inmediata de los fondos del Colegio y el control interno de las finanzas y cuentas del Colegio, controlará los cobros y pagos e intervendrá todas las operaciones de ingresos y gastos junto con el presidente.
Deberá presentar el presupuesto y las cuentas anuales de cada ejercicio para su aprobación por la Asamblea General.
Sección quinta
Del ponente de cultura
Artículo 42
El ponente de cultura será el encargado de supervisar y coordinar todos los actos, iniciativas, actividades y promociones culturales y científicas del colegio.
Artículo 43
Del vocal/es
Corresponde a los vocal/es:
1.º. Colaborar en los trabajos de la Junta de Gobierno, asistiendo a sus deliberaciones y reuniones.
2.º. Formar parte de las comisiones que se constituyan para el estudio y desarrollo de cuestiones y asuntos determinados.
3.º. Todas las funciones que les encomienden el presidente o la Junta de Gobierno.
CAPÍTULO VI
Elecciones: Requisitos para formar parte de la Junta de Gobierno
Sección primera
Condiciones para ser elegible
Artículo 44
Serán condiciones comunes a todos los cargos ser colegiado, estar al corriente en todas las obligaciones colegiales y no estar afectado por prohibición o incompatibilidad legal o estatutaria.
Además de las condiciones comunes, para cada uno de los cargos, en especial, serán exigidas las siguientes:
a) Para ser presidente y vicepresidente de la Junta de Gobierno, ser colegiado en ejercicio y haber cumplido y acreditado un mínimo de tres años de ejercicio profesional.
b) Para los demás cargos de la Junta de Gobierno, bastará acreditar un mínimo de dos años de ejercicio profesional.
c) Para el cargo de vocal/es, podrán ser designados colegiados no ejercientes.
Sección segunda
Presentación de candidaturas
Artículo 45
Las candidaturas se presentarán en la Secretaría del Colegio, desde la publicación del acuerdo de convocatoria hasta un mes antes de la celebración de la elección.
Todas las candidaturas deberán estar formadas por los siete cargos titulares.
Sección tercera
Forma de elección
Artículo 46
Todos los cargos de la Junta de Gobierno serán elegidos por elección universal, libre, directa y secreta, mediante votación de los colegiados, estando en cuanto al cómputo del valor de los votos a lo establecido en el artículo 13.b.
Sección cuarta
Convocatoria
Artículo 47
La Junta de Gobierno acordará la convocatoria de elecciones con una antelación mínima de dos meses al día de la celebración de las votaciones. El anuncio de convocatoria se publicará en uno de los diarios de mayor difusión en la Provincia de Alicante, en el término de cinco días a partir de la adopción del acuerdo.
La junta deberá comunicar con una antelación mínima de 30 días la convocatoria mediante envío de circular a todos los colegiados o publicándola en la página web del Colegio.
En la convocatoria se hará constar día y hora de celebración de las elecciones y la hora cierre de urnas para el comienzo del escrutinio.
Con 20 días de antelación a la celebración de las elecciones se publicará en el tablón del Colegio las listas con el censo de votantes y en caso de establecerse más de una mesa electoral se hará constar la mesa en la que corresponde votar a cada uno. Contra las citadas listas se podrá presentar recurso de reposición en el plazo de cinco días desde su publicación.
Sección quinta
Candidatos
Artículo 48
Los candidatos deberán cumplir los requisitos que indican los artículos 18 y 44, y solicitarán esta condición, por escrito, a la Junta de Gobierno del Colegio. La solicitud deberá hacerse por candidaturas completas.
La presentación de candidaturas para los cargos de miembros de la Junta de Gobierno deberá ser apoyada con la firma, como mínimo, de un 10 por ciento de los colegiados.
Los miembros de la junta que quieran presentarse a la reelección deberán anunciarlo antes de la publicación del anuncio de convocatoria; sin perjuicio de que sigan desempeñando sus cargos hasta que se constituya la nueva Junta de Gobierno.
Sección sexta
Aprobación de las candidaturas
Artículo 49
1. Inmediatamente de ser convocadas las elecciones se constituirá la mesa electoral, que estará formada por un presidente y un vocal.
Ningún candidato podrá ser miembro de la mesa electoral. En caso contrario, la Junta de Gobierno designará o elegirá, entre los colegiados ejercientes y no ejercientes, mediante sorteo las personas que sustituirán y ocuparán sus cargos en la mesa electoral, pudiendo igualmente nombrarse suplentes para poder actuar de manera indistinta durante el transcurso de la jornada, siendo obligada la presencia de al menos dos miembros.
2. El día siguiente de haber expirado el término para la presentación de candidaturas, la Junta Electoral con los miembros designados, se reunirá en sesión extraordinaria, y proclamará las listas de los candidatos que cumplan las condiciones de elegibilidad. También levantará acta en la que hará constar, motivadamente, los fundamentos de exclusión de las candidaturas no admitidas.
3. Las candidaturas válidamente proclamadas se expondrán en el tablón de anuncios del Colegio y en la página web.
4. Una vez publicadas las candidaturas en el tablón de anuncios, las que no hayan sido aceptadas podrán presentar recurso de reposición en el término de dos días. La Junta Electoral resolverá los recursos en el término de los dos días siguientes; en caso de no haber adoptado ningún acuerdo en dicho plazo, el recurso se entenderá desestimado. En caso de resolverlo favorablemente, insertará la nueva candidatura en el tablón de anuncios.
La resolución que recaiga en la vía de administrativa y la interposición del recurso no implicará la interrupción del proceso electoral sin perjuicio de lo que en tal sentido disponga el tribunal de justicia correspondiente.
5. Una vez aprobadas las candidaturas, cada una podrá designar, por escrito, ante la mesa electoral, uno o más interventores. Los interventores tendrán derecho a intervenir en todos los actos electorales y a presentar las reclamaciones y recursos que crean pertinentes.
Procedimiento electivo
Artículo 50
1. La elección de los miembros de la Junta de Gobierno se hará por votación de listas cerradas en la que podrán tomar parte todos los colegiados incluidos en el censo electoral.
El acto electoral se hará el día indicado en la convocatoria en la convocatoria en presencia de la mesa electoral.
2. A la hora y en lugar previstos para la elección se instalará una urna, a cargo de la mesa electoral, en la cual cada votante depositará en un sobre una papeleta en la que estarán incluidos el nombre, los apellidos y el cargo de los candidatos. Las papeletas y sobres serán de color blanco y para facilitar su uniformidad, serán facilitadas por el Colegio, a su cargo.
3. Los votantes deberán acreditar a la mesa electoral su personalidad. La mesa comprobará su inclusión en el censo elaborado para las elecciones, su presidente pronunciará en alta voz el nombre y apellidos del votante, indicando que vota, tras lo cual se introducirá la papeleta en la correspondiente urna.
4. Se considerará voto en blanco, pero válido, el sobre que no contenga papeleta.
5. Serán nulos todos los votos recaídos en personas que no consten en las candidaturas aprobadas y las papeletas que contengan frases o expresiones diferentes de los nombres y cargos de los candidatos propuestos. También serán nulos los votos emitidos por colegiados que no están capacitados para votar.
6. Finalizada la votación de los asistentes, se procederá a la comprobación de los votos emitidos por correo, previa comprobación de los datos de cada votante, anulándose aquellos que hayan ejercido de forma personal su derecho al voto.
7. Inmediatamente finalizada la votación, se procederá al escrutinio de votos en el mismo lugar de la votación. En dicho recuento, serán considerados nulos todos los votos recaídos en personas que no consten en las candidaturas aprobadas, así como las papeletas que contengan frases o expresiones diferentes al nombre y cargo del candidato propuesto. Del desarrollo de la votación y del resultado del escrutinio se levantará Acta seguidamente, que irá firmada por todos los miembros de la mesa. Las Actas serán leídas públicamente ante los asistentes a la elección y proclamadoslos nombres de los elegidos. Una copia de esta Acta será expuesta en el tablón de anuncios del Colegio.
8. Durante los dos días siguientes, cualquier candidato podrá impugnar, por escrito, todo el acto electivo, o solicitar la corrección de errores que se hayan cometido. La mesa electoral, lo resolverá en los dos días siguientes y concederá o denegará lo que se haya pedido. En el primer caso, si considerase la concurrencia de defectos invalidantes, podrá convocar un nuevo acto electoral, dentro de 15 días. En el segundo caso, el candidato impugnante tendrá libertad de hacer uso de las acciones legales que le asistan.
9. Una vez pasados los términos previstos en el apartado anterior, la Junta de Gobierno saliente, con la firma del presidente y del secretari, expedirá dentro de 15 días los nombramientos correspondientes a la candidatura que haya obtenido la mayoría de votos.
Los miembros elegidos tomarán posesión en un plazo máximo de 15 días desde la fecha de la elección.
10. Los nombramientos de los elegidos serán puestos en conocimiento de las consellerías y Departamentos competentes en materia de colegios profesionales, al Consejo General de Colegios de Protésicos Dentales y a las instancias y organismos que correspondan.
Sección octava:
El voto por correo
Artículo 51
51.1. Aquellos colegiados que el día de la elección no puedan ir a las urnas podrán votar por correo de acuerdo con el siguiente procedimiento:
a) Hasta 10 días antes de la elección, el interesado se dirigirá personalmente o mediante persona provista de poder notarial, a la secretaria del Colegio y pedirá el certificado de inclusión en el censo electoral y el resto de documentación electoral.
b) En el término de 48 horas, la secretaria del Colegio enviará por correo certificado a la dirección que designe el colegiado el certificado de inscripción en el censo y las papeletas y sobres adecuados para la votación.
c) El colegiado introducirá la papeleta de votación en un sobre sin ninguna inscripción. Después, introducirá el sobre con la papeleta, el certificado de inclusión en el censo electoral y una fotocopia del DNI o carné de colegiado, en otro sobre, que enviará por correo certificado al Colegio con la siguiente mención: «Para las elecciones del Colegio de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante».
51.2 La mesa electoral recepcionará todos los votos por correo que tengan entrada en el Colegio antes del cierre de la votación, encargándose de su custodia.
TÍTULO IV
Régimen económico y financiero
Artículo 52
El Colegio tiene plena capacidad jurídica en el ámbito económico y patrimonial para el cumplimiento de sus finalidades.
Artículo 53
Recursos económicos ordinarios
Son recursos económicos ordinarios del Colegio
1) Las cuotas de incorporación de los colegiados.
2) Las cuotas ordinarias y extraordinarias de los colegiados.
3) Los ingresos procedentes de publicaciones, impresos, servicios, certificaciones, arbitrajes, dictámenes, informes, cursos y congresos y otras cantidades acreditadas por otros servicios.
4) Los rendimientos financieros derivados de los fondos que tenga en depósito o administre.
5) Los rendimientos de los bienes y derechos que integran el patrimonio del Colegio.
6) Las tasas u otras contraprestaciones que el Colegio profesional pueda percibir por la prestación de los servicios correspondientes a sus funciones públicas.
7) Los derechos por los servicios de intervención colegial, de los trabajos y contratos profesionales abonados por los beneficiarios del servicio o por la forma acordada contractualmente entre las partes.
8) El importe correspondiente a las multas económicas derivadas de las sanciones.
Artículo 54
La Junta de Gobierno exigirá la cantidad de la cuota de incorporación y de las cuotas periódicas, ordinarias y extraordinarias del Colegio y de los derechos de utilización de los servicios colegiales.
La Asamblea General fijará la cantidad y forma de abono de las cuotas extraordinarias que eventualmente se requieran para atender las necesidades del Colegio.
Artículo 55
Recursos económicos extraordinarios
Los recursos económicos extraordinarios procederán de:
1. Las cuotas extraordinarias que aprueben la Asamblea General.
2. Las subvenciones, los donativos o cualquier tipo de ayuda económica que las personas o instituciones públicas o privadas otorguen al Colegio.
3. Los bienes muebles o inmuebles que por herencia, donación o cualquier otro título pasen a formar parte del patrimonio del Colegio.
Artículo 56
Elaboración del presupuesto
El presupuesto se elaborará con carácter anual, por años naturales, de acuerdo con los principios de economía y eficacia, e incluirá la totalidad de ingresos y gastos colegiales.
Si se produjera la necesidad inaplazable de hacer un gasto no previsto en el presupuesto, la Junta de Gobierno podrá hacer la habilitación necesaria con cargo en transferencia de créditos o de ingresos no previstos. Si el gasto no previsto consiste en una inversión en bienes inmuebleso su cantidad excede del 20 por ciento de los recursos ordinarios habrá de someter el acuerdo a aprobación previa de la Asamblea General extraordinaria.
Artículo 57
Aprobación
En el caso de que la Asamblea General no aprobara el presupuesto ordinario de un ejercicio y sin perjuicio de su revisión y posterior aprobación, el Colegio funcionará provisionalmente con el del año anterior, el cual se entenderá prorrogado a estos efectos con el aumento del IPC correspondiente.
Artículo 58
En caso de disolución del Colegio, por alguna de las causas que establezcan las leyes vigentes, la Junta de Gobierno actuará como comisión liquidadora.
Artículo 59
Memoria anual
1. El Colegio Oficial de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante está sujeto al principio de transparencia en su gestión. Para ello, elaborará una Memoria Anual que aprobará en Asamblea General.
2. La memoria anual deberá contener la información que se refleja en el artículo 11 de la Ley 2/1974, de 13 de febrero que regula los Colegios Profesionales.
3. La memoria anual deberá hacerse pública a través de la página web en el primer semestre del año.
4. El Colegio remitirá al Consejo General la memoria anual, que hará pública.
TÍTULO V
Del ejercicio de la profesión
CAPÍTULO I
Código deontológico
Artículo 60
Las normas del código deontológico que estén vigentes, una vez aprobadas por la Asamblea General, serán de cumplimiento obligatorio en el ejercicio de la profesión, sin perjuicio de las otras normas contenidas en estos estatutos.
CAPÍTULO II
Normas generales
Artículo 61
El profesional colegiado es la única persona autorizada para llevar a término en la Provincia de Alicante, con carácter único o principal, cualquiera de las tareas definidas en el artículo segundo de la Ley 10/1986, de 17 de marzo.
Artículo 62
Igualmente tendrán plena capacidad y responsabilidad respecto de los laboratorios que dirijan, de conformidad a lo dispuesto en la Ley 10/1986, de 17 de marzo y sus normas de desarrollo.
TÍTULO VI
De la inspección de los laboratorios
Artículo 63
La Junta de Gobierno o la comisión que sea nombrada podrá determinar de oficio, inspecciones o verificaciones de los laboratorios de prótesis dental, coordinando actuaciones conjuntas con las consellerías competentes ante los presuntos incumplimientos en la fabricación, comercialización o puesta en el mercado de la prótesis dental, o ante acciones de competencia desleal o campañas publicitarias que induzca a engaño, o a instancia de requerimiento de las autoridades judiciales, sanitarias o administrativas que correspondan.
En el supuesto de detectar irregularidades, e independientemente de la aplicación del procedimiento disciplinario que proceda, según lo que establecen estos estatutos, se informará a la administración correspondiente, en defensa de los derechos y los intereses de las personas destinatarias de la actuación profesional.
Artículo 64
El titular del laboratorio será a todos los efectos el responsable de las faltas que se puedan cometer derivadas del ejercicio profesional o del incumplimiento de las obligaciones establecidas por estos estatutos, sin perjuicio de las responsabilidades directas y personales de sus empleados o de terceras personas.
TÍTULO VII
Régimen disciplinario
Artículo 65
En virtud de la incorporación, los colegiados aceptan el régimen disciplinario del Colegio destinado a prevenir y corregir las infracciones de los deberes colegiales y de las normas de deontología profesional que se establecen con carácter general.
Artículo 66
Faltas
Las faltas cometidas se clasifican en leves, graves y muy graves.
Artículo 67
Son faltas leves:
1. No atender los requerimientos del Colegio.
2. Las incorrecciones de escasa trascendencia en la realización de los trabajos profesionales.
3. La desconsideración a los compañeros colegiados.
Artículo 68
Son faltas graves:
1. La acumulación de tres o más faltas leves.
2. La infracción de normas deontológicas.
3. Las ofensas graves a otros colegiados.
4. La emisión de informes o certificaciones faltando a la verdad o la falsedad en cualquiera de los documentos que hayan de tramitarse a través del Colegio.
5. Las actuaciones que impliquen competencia desleal.
Artículo 69
Son faltas muy graves:
1. La reincidencia en la comisión de faltas graves.
2. Las consideraciones como faltas graves siempre que se den circunstancias de grave perjuicio, o daño material o moral o a terceros.
Por razón de las infracciones antes señaladas, podrán imponerse las siguientes sanciones:
a) Las faltas leves serán sancionadas con la advertencia por escrito de corrección de conducta por parte del Colegio.
b) Las faltas graves serán sancionadas igualmente con la advertencia por escrito, pudiendo conllevar incluso la suspensión en el ejercicio profesional de uno a tres meses.
c) Las faltas muy graves serán sancionadas con la suspensión en el ejercicio entre tres meses y un día a un año.
En caso de reincidencia en la comisión de faltas muy graves, se podrá acordar la expulsión del Colegio del infractor.
Artículo 70.
Por razón de las infracciones antes señaladas, podrán imponerse las siguientes sanciones:
A) Las faltas leves pueden ser objeto de las siguientes sanciones:
a.1. Amonestación o advertencia por escrito de corrección de conducta por parte del Colegio.
a.2. Multa de una cantidad no superior a 1.000 euros.
B) Las faltas graves pueden ser objeto de las siguientes sanciones:
b.1. Amonestación o advertencia por escrito.
b.2. Multa de entre 1.001 y 3.000 euros.
b.3. Inhabilitación en el ejercicio de la profesión entre uno a tres meses.
C) Las faltas muy graves pueden ser objeto de las siguientes sanciones:
c.1. Multa de entre 3.001 y 6.000 euros.
c.2. Inhabilitación en el ejercicio de la profesión entre tres meses y un día a doce meses.
En caso de reincidencia en la comisión de faltas muy graves, se podrá acordar la expulsión del Colegio del infractor.
Artículo 71
La sanción de inhabilitación impide el ejercicio profesional durante el tiempo por el que haya sido impuesta.
La Junta de Gobierno, tiene que comunicar su decisión a las administraciones competentes y al Consejo General. La inhabilitación profesional es efectiva a partir del momento en que la resolución que la decida ponga fin a la vía administrativa. En el caso de que concurran en una misma persona varias resoluciones de inhabilitación sucesivas, el plazo establecido para cada una se empezará a contar a partir del cumplimiento definitivo de la anterior.
Artículo 72
Prescripción
Las faltas prescribirán al cabo de seis meses de su comisión si son leves, de dos años si son graves y de tres años si son muy graves.
Los plazos de prescripción comenzarán a contarse desde la fecha de comisión de las infracciones, quedando interrumpidos desde que se inicie el procedimiento disciplinario, con conocimiento del interesado.
El plazo de prescripción de las sanciones comenzará a contarse desde el día siguiente a aquel en que adquiera firmeza la resolución por la que se impone la sanción; las sanciones impuestas por faltas muy graves prescribirán a los tres años, las impuestas por faltas graves a los dos años y las impuestas por faltas leves al año.
Artículo 73
1. Los expedientes sancionadores se iniciarán en todo caso por acuerdo de la Junta de Gobierno, bien a iniciativa propia, o por denuncia firmada por un colegiado.
La Junta de Gobierno después de conocer una supuesta infracción puede acordar la práctica de diligencias previas antes de decidir la incoación de un expediente o el archivo de las actuaciones sin sanción por sobreseimiento.
2. El acuerdo de iniciación de expediente contendrá, como requisito, lo siguiente:
a) Designación concreta de la persona o personas a las que se instruye el expediente.
b) Descripción de la presunta infracción.
c) Designación del instructor del expediente, que tendrá que recaer necesariamente en algún miembro de la junta.
d) Las infracciones que tales hechos pudieran constituir.
e) Sanciones que les pudieran imponer.
f) La autoridad competente para imponer la sanción y la norma que atribuye tal competencia.
3. Recibida la notificación del acuerdo por el instructor, este procederá a la comunicación al expedientado o expedientados de:
a) El acuerdo recibido de la Junta de Gobierno, mediante transcripción literal del mismo.
b) Su designación como instructor.
4. Los expedientados podrán recusar los nombramientos del instructor y secretario por las causas, en la forma y plazo señalados en el artículo 29 de la Ley de Régimen Jurídico de las Administraciones Públicas y del Procedimiento Administrativo Común.
5. El instructor ordenará la práctica de cuantas pruebas y actuaciones conduzcan al esclarecimiento de los hechos y a la determinación de las posibles responsabilidades susceptibles de originar sanciones.
6. A la vista de las actuaciones practicadas se formulará, si procede, un pliego de cargos cuyo contenido se extenderá a los mismos extremos señalados en el artículo 73.2 apartados b, d, e y f.
7. El pliego de cargos se notificará a los interesados, concediéndoseles un plazo de 15 días hábiles desde la recepción para que pueda ser contestado.
8. En el descargo podrán proponerse o aportarse directamente las pruebas que consideren oportunas los expedientados.
9. Contestado el pliego de cargos, o transcurrido el plazo sin haberla recibido, y, en su caso, practicadas las propuestas por los interesados y examinadas las que hubieren presentado directamente, el instructor podrá valorar la necesidad de hacer nuevas diligencias o practicar las pruebas propuestas y ordenará las actuaciones necesarias para llevarlas a cabo.
10. Una vez concluido, el instructor formulará propuesta de resolución, que se notificará al expedientado, para que en el plazo de 15 días hábiles puedan alegar cuanto consideren conveniente para su defensa.
11. Transcurrido este plazo, el instructor elevará a la Junta de Gobierno la propuesta de resolución, con todo lo actuado, y esta tomará el acuerdo que considere pertinente.
12. La resolución de la Junta de Gobierno tiene que ser notificada al expedientado dentro del plazo de los 10 días hábiles siguientes, convenientemente motivada y especificando los recursos que se pueden interponer y ante que organismo, de acuerdo con lo que prevé la normativa vigente. En el caso de que se desconozca el domicilio o que rehúse la entrega de las notificaciones, la resolución se notificará mediante edictos.
13. Desde la fecha de comunicación al interesado de la incoación del expediente disciplinario hasta la fecha de la resolución de la Junta de Gobierno no puede haber pasado un plazo superior a seis meses, salvo que la tramitación haya sido interrumpida por circunstancias especiales que lo impidan, o salvo que, por causa justificada, o por la necesidad de practicar una prueba, el instructor haya considerado pertinente suspender el plazo, y lo haya hecho constar en el expediente.
14. En todo caso, serán de aplicación los artículos 127 a 138 de la Ley 30/1992, de 26 de noviembre, de Régimen Jurídico de las Administraciones Públicas y del Procedimiento Administrativo Común, con las modificaciones introducidas por la Ley 4/1999, de 13 de enero.
TÍTULO VIII
Régimen jurídico de los actos y recursos
Artículo 74
Actos nulos y anulables
Son nulos de pleno derecho los actos emanados de los órganos del Colegio en los que se dé alguno de los siguientes supuestos:
a) Los que lesionen los derechos y libertades susceptibles de amparo constitucional.
b) Los dictados por órgano manifiestamente incompetente por razón de la materia o del territorio.
c) Los que tengan un contenido imposible.
d) Los que sean constitutivos de infracción penal o se dicten como consecuencia de esta.
e) Los dictados prescindiendo total y absolutamente del procedimiento legalmente establecido o de las normas que contienen las reglas esenciales para la formación de la voluntad de los órganos colegiados.
f) Los actos expresos o presuntos contrarios al ordenamiento jurídico por los que se adquieren facultades o derechos cuando se carezca de los requisitos esenciales para su adquisición.
g) Cualquier otro que guarde analogía con los anteriores y que una disposición de rango legal califique de nulo de pleno derecho.
Son anulables los actos que incurren en cualquier infracción del ordenamiento jurídico, incluso la desviación de poder.
Artículo 75
Notificaciones
Los acuerdos que deban ser notificados personalmente a los colegiados, referidos a cualquier materia, podrán hacerse en el domicilio profesional que tenga acreditado en el Colegio, en cumplimiento del deber de comunicación del mismo establecido en los presentes estatutos.
En caso de que se desconozca el domicilio o que se rehúse la entrega de la notificación, se hará mediante publicación de anuncios en el Boletín Oficial de la Provincia. Una vez realizado este trámite, el expediente tiene que continuar hasta su conclusión. La resolución que se dicte se debe notificar a la persona interesada de la misma manera.
Artículo 76
Eficacia de los actos.
Los acuerdos de la Asamblea General y de la Junta de Gobierno y las decisiones del presidente se presumirán válidos y producirán efectos desde la fecha en que se dicten, salvo que en ellos se disponga otra cosa.
Artículo 77
Recursos
Los actos y acuerdos de la Asamblea General agotan la vía administrativa-corporativa y, en consecuencia, son recurribles directamente ante la Jurisdicción Contencioso-Administrativa, salvo que corresponda otra vía jurisdiccional conforme a las leyes y previsiones de estos estatutos.
Contra los actos, las resoluciones y los acuerdos de la Junta de Gobierno que estén sujetos al derecho administrativo podrá interponerse recurso en el plazo de un mes desde la notificación, o en su caso, publicación del acuerdo, acto o resolución que se trate.
A los efectos previstos de este recurso de reposición se entiende que son actos sujetos a derecho administrativo, en todo caso, los que se efectúan en virtud del ejercicio de funciones administrativas, bien sea por encomienda legal, bien por delegación de las administraciones públicas, así como los relativos a procesos electorales y a la potestad disciplinaria y sancionadora.
Cuando los actos o acuerdos de la Junta de Gobierno no sean de los sometidos a derecho administrativo, el recurso de reposición tendrá el carácter de reclamación previa a las vías jurisdiccionales distintas de la contenciosa-administrativa.
Las resoluciones recaídas agotarán la vía colegial y se podrán recurrir ante la jurisdicción contenciosa-administrativa.
Artículo 78
Ejecutividad
Los acuerdos y las resoluciones del Colegio, serán ejecutivos, no obstante, la Junta de Gobierno en caso de sanción podrá acordar, a petición del recurrente o de oficio, la suspensión de la ejecución mientras que no sea firme el acto impugnado, cuando la misma pudiera causar perjuicios de imposible o difícil reparación, o cuando la impugnación se fundamente en algunas de las causas de nulidad previstas en el artículo 62 de la Ley 30/1992.
Artículo 79
Otras normas
Para todo lo no especificado en el presente titulo se aplicará la Ley 30/1992, de 26 de noviembre, de Régimen Jurídico de las Administraciones Públicas y Procedimiento Administrativo Común, y normas que sustituya.
TÍTULO IX
Régimen de distinciones y premios
Artículo 80
Distinciones y premios
Las personas que hayan destacado en la defensa y desarrollo de la profesión de protésico dental, podrán ser distinguidas con una mención honorífica.
Dicha mención consistirá en el reconocimiento público de la labor llevada a cabo por dicha persona y deberá acordarse en Junta General extraordinaria convocada al efecto a propuesta de la Junta de Gobierno o de un 10 por ciento de los colegiados.
La mención honorífica requerirá, en todo caso, el voto favorable de la mayoría de los asistentes a la Junta General extraordinaria referida.
TÍTULO X
De la fusión, absorción y disolución
Artículo 81
La unión o fusión de dos o más colegios de la misma profesión o de profesión diferente se podrá hacer de acuerdo con los que disponen la Ley y el Reglamento y se establezca en los respectivos estatutos.
El acuerdo de unión, fusión y de absorción llevará implícito el acuerdo de disolución.
Artículo 82
Una comisión mixta que tendrá el carácter de gestora nombrada por la junta de los colegios afectados, establecerá los términos de la unión, fusión o de la absorción y denominación del nuevo colegio. Elaborará los Estatutos por los que regirá, a excepción del caso de absorción, en el que los estatutos que han de regir serán los del colegio absorbente, sin perjuicio de las modificaciones que la comisión fije. Los acuerdos y los Estatutos elaborados por la comisión mixta se someterán a la aprobación de las asambleas generales de los respectivos colegios afectados, que se deberán convocar exclusivamente para ello.
Una certificación del acuerdo se remitirá a los departamentos de la Generalitat competentes en materia de colegios profesionales.
La certificación del acuerdo incluirá el texto de los nuevos Estatutos aprobados.
Para la decisión de cualquier de estas cuestiones será necesaria la asistencia a la Asamblea General extraordinaria en que se plantee de un tercio del censo electoral y deberá ser aprobado por la mitad más uno de los asistentes.
DISPOSICIÓN TRANSITORIA PRIMERA
En lo no previsto en estos estatutos regirá con carácter supletorio la Ley 30/1992 o conforme a lo dispuesto en la disposición transitoria primera de dicha ley por aquella legislación que complete la específica de las corporaciones de derecho público.
DISPOSICIÓN DEROGATORIA
Quedan derogados los Estatutos del Colegio Profesional de Protésicos Dentales de la Provincia de Alicante, publicados en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana mediante publicación del Decreto 271/2004, de 10 de diciembre, del Consell de la Generalitat, quedando sustituidos por los actuales.
DISPOSICIÓN FINAL
Los presentes estatutos y las modificaciones que se produzcan, si proceden, entrarán en vigor al día siguiente de su publicación en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
RESOLUCIÓ de 23 de maig de 2014, del director general de Justícia de la Conselleria de Governació i Justícia, per la qual es resol inscriure la modificació dels Estatuts del Col·legi Oficial de Protètics Dentals de la Província d’Alacant i es disposa la seua publicació. [2014/5327].
Vist l’expedient de modificació estatutària instruït a instàncies del Col·legi Oficial de Protètics Dentals de la Província d’Alacant, inscrit amb el número 100 en la Secció Primera del Registre de Col·legis Professionals i de Consells Valencians de Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana, en el qual se sol·licita la inscripció de la modificació dels seus Estatuts en l’esmentat registre, atenent als següents
Fets
Primer. El president del Col·legi Oficial de Protètics Dentals de la Província d’Alacant va presentar el 24 de juliol de 2013 una sol·licitud d’inscripció de la modificació dels Estatuts en l’esmentat registre, en compliment del que preveu l’article 11 de la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana.
Segon. Els Estatuts del Col·legi Oficial de Protètics Dentals de la Província d’Alacant van ser aprovats mitjançant la Resolució de 26 d’abril de 2006, de la directora general de Justícia de la Conselleria de Justícia, Interior i Administracions Públiques, (DOGV 5271, 01.06.2006).
Tercer. El Servici d’Entitats Jurídiques, de la Conselleria de Governació i Justícia, va remetre un ofici el 26 de juliol de 2013, a fi que el Col·legi esmenara la seua petició inicial, al constatar que esta no tenia fet l’abonament de la taxa corresponent per la tramitació de l’expedient, així com del certificat del secretari, visada pel president, sobre el corresponent acord.
Quart. Amb data 14 de novembre de 2014, el president del Col·legi Oficial de Protètics Dentals de la Província d’Alacant, va contestar a l’ofici remés pel Servici d’Entitats Jurídiques, de la Direcció General de Justícia, de 26 de juliol de 2013, i va esmenar la seua petició inicial.
Quint. El Servici d’Entitats Jurídiques de la Conselleria de Governació i Justícia va formular, per mitjà d’un ofici de 17 de febrer de 2014, observacions prèvies al control de legalitat dels Estatuts.
Sext. Amb data 30 d’abril de 2014, el president del Col·legi Oficial de Protètics Dentals de la Província d’Alacant, va respondre l’ofici remés pel Servici d’Entitats Jurídiques, de la Direcció General de Justícia, de 17 de febrer de 2014, i va remetre els Estatuts, amb la seua redacció final.
Sèptim. El text final dels Estatuts del Col·legi Oficial de Protètics Dentals de la Província d’Alacant va ser aprovat per la seua Assemblea General en la sessió celebrada el 22 de febrer de 2014, segons la certificació lliurada el 7 d’abril de 2014, pel secretari del Col·legi, amb el vistiplau del president.
Octau. El text final dels Estatuts, figura com a annex a esta resolució, es dóna ací per reproduït.
Fonaments de dret
Primer. Revisada la modificació dels Estatuts del Col·legi Oficial de Protètics Dentals de la província d’Alacant, estos contenen totes les determinacions exigides per l’article 10 de la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana.
Segon. La modificació estatutària ha sigut aprovada amb els requisits i les formalitats previstos en el mencionat article i en els mateixos Estatuts del Col·legi.
Tercer. L’expedient ha sigut tramitat pel Servici d’Entitats Jurídiques, adscrit a la Direcció General de Justícia de la Conselleria de Governació i Justícia, competent perquè així ho disposa l’article 6.1 de l’esmentada Llei 6/1997, tenint en compte allò que ha previst la disposició final del Decret 4/2002, de 8 de gener, en virtut de les atribucions que té conferides pel Decret 179/2012, de 14 de desembre, del Consell, pel qual s’establix l’estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, i pel Decret 194/2012, de 21 de desembre, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Governació i Justícia, modificat pel Decret 35/2014, de 7 de març.
Vistos l’article 36 de la Constitució i l’article 49.1.22a de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana; la Llei 2/1974, de 13 de febrer, de Col·legis Professionals, amb les seues modificacions posteriors, en els seus preceptes bàsics; la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana, de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana; el Decret 4/2002, de 8 de gener, del Govern Valencià, pel qual s’aprova el reglament de desplegament d’esta última; i la resta de disposicions complementàries de pertinent aplicació, es dicta la següent resolució:
Primer
Inscriure la modificació estatutària del Col·legi Oficial de Protètics Dentals de la Província d’Alacant en el Registre de Col·legis Professionals i de Consells Valencians Professionals de la Comunitat Valenciana.
Segon
Publicar la present resolució en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
Contra esta resolució que esgota la via administrativa, es podrà interposar, potestativament, un recurs de reposició davant del mateix òrgan que ha dictat l’acte, en el termini d’un mes comptat des de l’endemà de la notificació, o bé, recurs contenciós administratiu davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana en el termini de dos mesos comptats des de l’endemà de la seua notificació. Tot això de conformitat amb el que establixen els articles 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, del Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, i els articles 10, 14, i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, sense perjuí que s’utilitze qualsevol altra via que es considere oportuna.
València, 23 de maig de 2013.– El director general de Justícia: Julián Ángel González Sánchez.
Estatuts del Col·legi Oficial de Protètics Dentals de la Província d’Alacant
TÍTOL I
Del col·legi oficial
CAPÍTOL I
Naturalesa jurídica i àmbit
Article 1
El Col·legi Oficial de Protètics Dentals de la Província d’Alacant és una corporació de dret públic de caràcter representatiu i amb personalitat jurídica pròpia, que gaudix de plena capacitat per a obrar per al compliment dels fins que li són propis i constituïx l’organització professional en què s’integren, amb caràcter obligatori, els protètics dentals que exercisquen la seua professió a la província d’Alacant.
Article 2
El Col·legi oficial de Protètics Dentals de la Província d’Alacant queda emparat per la Constitució Espanyola, per la Llei i el Reglament de Col·legis Professionals, així com per la legislació comunitària, estatal i autonòmica que l’afecte i es regirà a més de per esta normativa, per estos estatuts i pels reglaments de règim interior.
Article 3
El Col·legi exercirà, en tot cas, la representació col·lectiva i oficial de la professió de protètic dental en l’àmbit territorial de la província d’Alacant.
Article 4
El castellà i el valencià són les llengües pròpies del Col·legi Oficial de Protètics Dentals de la Província d’Alacant.
CAPÍTOL II
Denominació, domicili i àmbit territorial
Article 5.
La denominació serà Col·legi Oficial de Protètics Dentals de la Província d’Alacanti el domicili social es fixa a Alacant, al carrer de Sant Carles, número 134, primer pis.
El Col·legi Professional exercix les seues funcions a tot l’àmbit territorial de la província d’Alacant.
CAPÍTOL III
Relacions amb l’Administració
Article 6
En els seus aspectes institucionals i corporatius, el Col·legi Oficial de Protètics Dentals de la Província d’Alacant es relacionarà amb l’Administració de la Generalitat; pel que fa a aspectes institucionals a través de la Conselleria de Governació i Justícia i en els aspectes relatius als continguts propis de la professió, el Col·legi es relacionarà amb la Conselleria de Sanitat o la que siga competent en la matèria.
CAPÍTOL IV
De les relacions amb el Consell General de Col·legis de Protètics Dentals d’Espanya i amb el Consell General Autonòmic de la Comunitat Valenciana
Article 7
D’acord amb la legislació vigent el Col·legi Oficial de Protètics Dentals de la Província d’Alacant s’integrarà, si és el cas, i complint la legislació aplicable, en el Consell General de Protètics Dentals d’Espanya.
Article 8
Quan al territori de la Comunitat Valenciana estiga constituït un consell valencià de col·legis professionals de protètics dentals, el Collegi de la província d’Alacant s’hi integrarà assumint les competències i funcions atribuïdes per la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana.
CAPÍTOL V
Fins i funcions del Col·legi
Article 9
Correspon al Col·legi exercir les funcions i els fins que li assigna, de manera general, la legislació vigent relativa als col·legis professionals i, amb caràcter merament enunciatiu, els expressats en els articles següents.
Article 10
Són fins essencials del Col·legi dins del seu àmbit territorial:
a) L’ordenació de l’exercici de la professió.
b) La protecció dels interessos dels consumidors i usuaris dels servicis dels seus col·legiats.
c) Vetlar per la satisfacció dels interessos generals relacionats amb l’exercici de la professió de protètic dental.
d) Promoure la millora constant de la qualitat de les prestacions professionals dels col·legiats, a través de la formació i el perfeccionament.
e) Cooperar en la millora dels estudis que conduïxen a l’obtenció dels títols habilitants per a l’exercici de la professió.
f) Col·laborar amb les administracions públiques en l’exercici de les seues competències en els termes que preveuen les lleis.
Article 11
Són funcions específiques del Col·legi en el seu àmbit territorial.
1. Totes les funcions que redunden en benefici de la protecció dels interessos dels consumidors i usuaris dels servicis dels seus col·legiats.
2. Exercir totes les funcions que els siguen encomanades per l’Administració i col·laborar amb esta per mitjà de la realització d’estudis, emissió d’informes, elaboració d’estadístiques i altres activitats relacionades amb els seus fins que puguen ser-los sol·licitades o acorden formular per iniciativa pròpia.
3. Exercir la representació que establisquen les lleis per al compliment dels seus fins.
4. Participar en els consells o organismes consultius de l’Administració en la matèria de competència de cada una de les professions.
5. Participar en l’elaboració dels plans d’estudi i informar sobre les normes d’organització dels centres docents corresponents a les professions respectives i mantindre permanent contacte amb estos i preparar la informació necessària per a facilitar l’accés a la vida professional dels nous professionals.
6. Posseir en el seu àmbit la representació i defensa de la professió davant de l’Administració, institucions, tribunals, entitats i particulars, amb legitimació per a ser part en quants litigis afecten els interessos professionals.
7. Facilitar als tribunals, d’acord amb les lleis, la relació de collegiats que pogueren ser requerits per a intervindre com a pèrits en els assumptes judicials o designar-los per si mateixos, segons pertoque.
8. Ordenar en l’àmbit de la seua competència l’activitat professional dels col·legiats vetlant per l’ètica i dignitat professional i pel respecte degut als drets dels particulars i exercir la facultat disciplinària en l’orde professional i col·legial.
9. Organitzar activitats i servicis comuns d’interés per als collegiats, de caràcter professional, formatiu, cultural, assistencial i de previsió i altres d’anàlegs, i proveir el sosteniment econòmic per mitjà dels mitjans necessaris.
10. Procurar l’harmonia i col·laboració entre els col·legiats, impedint la competència deslleial entre ells.
11. Adoptar les mesures conduents a evitar l’intrusisme professional.
12. Intervindre, en via de conciliació o arbitratge, en les qüestions que, per motius professionals, se susciten entre els col·legiats.
13. Resoldre per laude, a instància de les parts interessades, les discrepàncies que puguen sorgir sobre el compliment de les obligacions dimanants dels treballs realitzats pels col·legiats en l’exercici de la professió.
14. Impulsar i desenrotllar la mediació, així com exercir funcions d’arbitratge, nacional i internacional, de conformitat amb el que establix la legislació vigent.
15. Informar en els procediments judicials o administratius en què es discutisquen honoraris professionals.
16. Complir i fer complir als col·legiats les lleis generals i especials i els estatuts professionals i reglaments de règim interior, així com les normes i decisions adoptades pels òrgans col·legials, en matèria de la seua competència.
17. Atendre les sol·licituds d’informació sobre els seus col·legiats i sobre les sancions fermes imposades a ells, així com les peticions d’inspecció o investigació que els formule qualsevol autoritat competent d’un estat membre de la Unió Europea en els termes que preveu la Llei 17/2009, de 23 de novembre, sobre el lliure accés a les activitats de servicis i el seu exercici, en particular, pel que fa a que les sol·licituds d’informació i de realització de controls, inspeccions i investigacions estiguen degudament motivades i que la informació obtinguda s’utilitze únicament per a la finalitat per a la qual es va sol·licitar.
18. Totes les altres funcions que redunden en benefici dels interessos professionals dels col·legiats.
19. Organitzar servicis d’assessorament jurídic, econòmic, administratiu, tècnic o de qualsevol altra classe a favor dels col·legiats.
20. Portar el cens de professionals i el registre de títols dels collegiats.
21. Determinar les condicions per a la contractació, disciplina i acomiadament del personal al servici del Col·legi.
22. Fomentar els actes de caràcter cultural i científic. Amb esta finalitat podran ser creades seccions científiques.
23. Disposar d’un servici d’atenció als consumidors i usuaris i collegiats que necessàriament tramitarà i resoldrà totes les queixes referides a l’activitat col·legial o dels col·legiats que presente qualsevol usuari o professional col·legiats, així com per organitzacions de consumidors i usuaris en la seua representació o en defensa d’interessos col·lectius.
24. Disposar d’una pàgina web perquè a través de la finestreta única els professionals puguen realitzar els tràmits necessaris per a la collegiació i per a donar-se de baixa en un col·legi, a través d’un únic punt, per via electrònica i a distància.
Article 12
Per al compliment dels seus fins el Col·legi gaudix de personalitat jurídica i total autonomia, i pot posseir, adquirir, gravar i alienar qualsevol classe de béns mobles i immobles, realitzar actes de disposició i domini sobre estos, comparéixer davant de qualsevol autoritat, organisme i jurisdicció i exercitar les corresponents accions i drets i seguir tota mena de procediments i, en general, gaudix de totes les facultats i drets concedits a les persones jurídiques, sense més limitacions que les establides en les lleis o en estos estatuts.
CAPÍTOL VI
Drets i deures dels col·legiats
Article 13
Tots els col·legiats tindran els drets següents:
a) Exercir la professió i usar el títol de protètic dental, tal com establixen els presents estatuts.
b) Participar en la gestió del Col·legi a través dels òrgans collegiats, i exercir el sufragi actiu i passiu en les condicions previstes en estos estatuts. El vot dels col·legiats exercents tindrà doble valor que el dels no exercents; tot això de conformitat amb els articles d’estos estatuts que regulen esta matèria.
c) Rebre informació sobre les activitats professionals del Col·legi.
d) Rebre l’assistència del Col·legi en qualsevol conflicte d’origen professional, a través dels servicis tècnics d’assessorament, dels quals puga disposar el Col·legi en cada moment. Serà nul·la qualsevol exclusió o discriminació en menyscabament o perjuí d’estos drets.
Article 14
Són deures dels col·legiats:
a) Complir i acatar estos estatuts i els acords dels òrgans de govern del Col·legi, així com les lleis i reglaments vigents.
b) Facilitar informació veraç i responsable sobre les qüestions que no tinguen naturalesa reservada, quan siga requerit pels òrgans de govern del Col·legi, així com designar un domicili professional, als efectes de notificacions.
c) Satisfer les quotes col·legials ordinàries i extraordinàries, establides per a contribuir al sosteniment del Col·legi, suportant totes les contribucions econòmiques de caràcter fiscal, corporatiu o de qualsevol altra índole a què la professió es trobe subjecta.
d) Exercir els llocs per als quals hagen sigut triats.
e) Complir correctament els seus encàrrecs professionals i tractar els clients i ciutadans amb la correcció professional deguda.
f) Abstindre’s de qualsevol pràctica que supose competència deslleial o que pose en perill la salut dental de l’usuari de la pròtesi.
g) Denunciar al Col·legi tot acte d’intrusisme que arribe al seu coneixement, així com els casos d’exercici il·legal, tant per no-collegiació com per trobar-se suspés o inhabilitat el denunciat.
h) Guardar respecte als companys de professió i evitar competències
il·lícites i complir els deures corporatius.
i) Prestar els seus servicis professionals amb l’adequat nivell de qualitat.
TÍTOL II
Col·legiació i exercici de la professió
CAPÍTOL I
Obligatorietat
Article 15
En el Col·legi Oficial de Protètics Dentals de la Província d’Alacant s’integraran, amb caràcter obligatori, sense perjuí de les titulacions que puguen establir-se en un futur, els que en esta província posseïsquen la titulació de Tècnic Superior en Pròtesis Dentals, d’acord amb el que preveu el Reial Decret 1594/1994, de 15 de juliol, pel qual es desplega la Llei 10/1986, de 17 de març, sobre odontòlegs i altres professionals relacionats amb la salut dental, i que exercisquen la corresponent professió, en la província d’Alacant, de forma única o principal.
S’integraran obligatòriament al Col·legi Oficial de Protètics Dentals de la Província d’Alacant, els professionals que hagen obtingut l’habilitació professional per l’Orde del Ministeri de la Presidència de 14 de maig de 1997, per a l’exercici de la professió de protètic dental.
Estaran incorporats obligatòriament al Col·legi Oficial de Protètics Dentals de la Província d’Alacant els enumerats anteriorment, independentment del fet que treballen per compte propi o alié o que es dediquen a la fabricació, assessorament, a la formació o a la comercialització.
Article 16
Sense perjuí de l’anterior, podran pertànyer també al Col·legi en qualitat de protètics dentals no exercents, aquells que reunint els requisits acadèmics exigits, així com els establits en estos estatuts, no exercisquen la professió de protètic dental.
Els col·legiats no exercents quedaran obligats a satisfer les quotes que es determinen i tindran els drets i deures que expressament se’ls reconega en estos estatuts.
Article 17
En el cas de desplaçament d’un professional a un altre estat membre de la Unió Europea, caldrà ajustar-se al que disposa la normativa vigent en aplicació del dret comunitari relatiu al reconeixement de qualificacions.
CAPÍTOL II
Requisits i presentació de la sol·licitud
Article 18
1. Per a la incorporació al Col·legi Oficial de Protètics Dentals de la Província d’Alacant caldran les condicions següents:
a) Estar en possessió del títol de protètic dental o habilitat.
b) Ser major d’edat.
c) No estar inclòs en cap causa d’incapacitat o incompatibilitat per a l’exercici de la professió.
d) Satisfer les quotes d’ingrés i complir els requisits documentals que establixen estos estatuts.
2. Tots els tràmits necessaris per a la col·legiació es podran fer personalment o bé a través de la finestreta única per via electrònica i a distància.
Article 19
Correspon a la Junta de Govern del Col·legi resoldre sobre les sollicituds d’incorporació a este. Les sol·licituds d’incorporació seran admeses o denegades. En este últim supòsit, la Junta de Govern fonamentarà la seua resolució.
En els supòsits en què la sol·licitud no reunisca els requisits exigits, pertocarà l’aplicació, en matèria d’esmena, de la Llei 30/1992, de 26 de novembre.
La Junta de Govern podrà denegar la sol·licitud de col·legiació si considera que la documentació aportada pel sol·licitant és insuficient, oferix dubtes d’autenticitat, o no reunix les condicions exigides per la legislació vigent i estos estatuts, o quan l’interessat estiga complint una condemna imposada per un tribunal ordinari de justícia, que comporte com a pena accessòria la inhabilitació, absoluta o parcial, per a l’exercici de la professió.
La denegació requerirà audiència prèvia de l’interessat i resolució motivada. Contra la resolució denegatòria es podran interposar els recursos regulats en els estos estatuts.
Haurà de concedir-se la incorporació al Col·legi als qui reunisquen els requisits exigibles per a això, d’acord amb els presents estatuts.
El Col·legi portarà un llibre de registre dels seus membres en què hauran de constar tots els fets que es determinen segons els estatuts, lleis i reglaments.
CAPÍTOL III
Pèrdua de la condició de col·legiat
Article 20
Seran causes suficients per a la pèrdua de la condició de col·legiat:
1. Baixa voluntària, per cessament en l’exercici de la professió en l’àmbit de la província d’Alacant, que haurà de ser acreditada documentalment. Esta baixa serà comunicada fefaentment amb un escrit dirigit al president amb un mes d’antelació. Esta baixa no eximix del pagament de les quotes degudes amb els interessos i gastos corresponents que es generen per la seua reclamació.
2. L’incompliment de les seues obligacions com a col·legiat.
3. La condemna judicial ferma que comporte la inhabilitació per a l’exercici de la professió.
4. Per sanció disciplinària ferma d’expulsió del Col·legi aprovada en expedient disciplinari.
5. L’Impagament de les quotes col·legials durant més de sis mesos, alterns o consecutius, amb requeriment de pagament previ i audiència a l’interessat.
Article 21
La pèrdua de la condició de col·legiat quan ha de ser acordada per la Junta de Govern requerirà expedient, audiència de l’interessat i resolució motivada que advertirà dels recursos que puga posar l’interessat.
L’acord és immediatament executiu excepte suspensió acordada per òrgan judicial o administratiu competent.
Article 22
En cas de baixa per falta de pagament de les quotes ordinàries o extraordinàries, els col·legiats podran rehabilitar els seus drets pagant allò que és degut, els seus interessos al tipus legal, els gastos generats i la quantitat que corresponga com a nova quota d’ingrés.
TÍTOL III
Del funcionament del col·legi
CAPÍTOL I
Dels òrgans de govern i representació del Col·legi
Article 23
Els òrgans de govern i representació del Col·legi Oficial de Protètics Dentals de la Província d’Alacant, seran els següents:
– El president.
– La Junta de Govern.
– L’Assemblea General.
CAPÍTOL II
Assemblea general
Article 24
Tots els col·legiats exercents i no exercents en plenitud dels seus drets formen part de l’Assemblea General i podran assistir a esta amb veu i vot, sent este últim indelegable, i sense perjuí del que disposa l’article 14 dels presents estatuts.
L’Assemblea General és l’òrgan suprem de decisió del Col·legi en els assumptes propis de la seua competència d’acord amb les disposicions d’estos estatuts i es reunix una vegada a l’any, en el mes de febrer, en sessió ordinària.
Article 25
L’Assemblea General ordinària té les funcions següents:
1r. La lectura i aprovació de l’acta de la sessió anterior.
2n. L’aprovació dels comptes del Col·legi, de l’any anterior i l’examen i aprovació dels pressupostos del Col·legi per al següent. L’examen de tota la documentació econòmica es durà a terme necessàriament en la seu del Col·legi.
3r. Dictar i aprovar les normes, reglaments i codis d’orde general que es creguen convenients per al desenrotllament de la professió.
4t. La presa d’acords en relació amb els assumptes i propostes de la Junta de Govern i dels col·legiats.
5t. L’aprovació i modificació dels Estatuts del Col·legi, d’acord amb la proposta que puga formular la Junta de Govern.
6t. La dissolució del Col·legi i, en este cas, la destinació a donar als seus béns.
Article 26
L’Assemblea General extraordinària té les funcions següents:
a) Aprovació i modificació dels Estatuts del Col·legi i dels reglaments de règim interior i del règim i relacions professionals, segons el que establix la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana.
b) Autorització a la Junta de Govern per a adquirir, alienar o gravar béns immobles del patrimoni del Col·legi.
c) Aprovació de quotes extraordinàries.
d) La moció de censura només podrà plantejar-se en l’Assemblea
General extraordinària convocada a este efecte. La moció de censura haurà d’incloure una llista de candidats i un programa alternatiu perquè prospere la dita moció de censura, el vot favorable, directe i personal de la mitat més un dels assistents.
e) Decidir sobre la fusió, absorció, o dissolució del Col·legi.
f) Aquells assumptes que siguen sotmesos a la seua consideració per acord de la Junta de Govern o a petició d’un terç dels col·legiats.
Article 27
Convocatòries.
L’Assemblea General serà convocada per acord de la Junta de Govern, ja siga per iniciativa pròpia o a petició d’un terç, com a mínim, dels col·legiats, en els casos d’Assemblea General extraordinària.
La convocatòria d’Assemblea General es col·locarà en el tauler d’anuncis del Col·legi incloent l’orde del dia, es notificarà a tots els col·legiats i s’haurà d’enviar amb una antelació de com a mínim 15 dies de la data de la celebració. Quan la convocatòria estiga feta a petició dels col·legiats no es podrà demorar la celebració de la junta més de 45 dies des de la presentació de la petició.
Si el que es pretén és un vot de censura contra la junta o algun dels seus membres, la petició haurà de ser subscrita per un terç dels collegiats expressant clarament els motius en què es fonamenta.
Des del moment de la tramitació de la convocatòria, tota la documentació i antecedents dels temes a debatre estaran en la Secretaria a disposició dels col·legiats.
No podrà ser objecte de deliberació o acord cap assumpte que no figure inclòs en l’orde del dia, sense perjuí que, en el torn obert de paraula es puga plantejar la conveniència de tractar determinats assumptes en assemblees posteriors.
Article 28
Constitució
Tant les assemblees ordinàries, com les extraordinàries es constituïxen amb l’assistència de tots els col·legiats presents, i serà necessari per a la seua vàlida constitució en primera convocatòria, la concurrència d’un 15 per cent dels col·legiats. En segona convocatòria, que haurà de realitzar-se després de transcorreguts 30 minuts de l’hora anunciada per a la primera, i que quedarà vàlidament constituïda, siga quin siga el nombre de col·legiats presents.
Si l’objecte de l’Assemblea General extraordinària fora la moció de censura, serà necessària l’assistència d’un terç dels col·legiats i perquè prospere caldrà el vot favorable de la mitat més un de tots els assistents.
El president moderarà els debats, concedirà i retirarà la paraula i atendrà que el debat transcórrega segons les regles de la llibertat i el respecte cap a totes les persones.
Fins a cinc dies abans de la celebració de la Junta es podran presentar esmenes i alternatives a la proposta de l’orde del dia, que hauran d’estar firmades per un mínim de 10 col·legiats; l’esmentat orde del dia haurà de ser comunicat als col·legiats, amb una antelació mínima de 48 hores.
Article 29
Adopció d’acords
Les votacions seran ordinàries, nominals o secretes; estes últimes es faran, en tot cas, quan la votació tracte d’elecció de càrrecs, o es tracte d’assumptes que afecten la intimitat o l’honor de les persones.
Els acords s’adopten per majoria de l’assistent llevat que s’exigisca un quòrum especial, i obliguen tots els col·legiats, presents i absents.
De tots els acords s’alçarà acta que serà transcrita en un llibre amb esta finalitat, el qual serà diligenciat degudament pel secretari.
CAPÍTOL III
De la Junta de Govern
Secció primera
Disposicions generals
Article 30
a) Els membres de la Junta de Govern seran triats pel cos electoral, compost per tots els col·legiats en plenitud dels seus drets, per mitjà de vot personal i secret o per vot per correu, en acte públic convocat a este efecte.
b) La Junta de Govern exercirà les funcions que estatutàriament té atribuïdes, amb tots els drets i obligacions que deriven de la llei i dels acords emanats de l’Assemblea General i queda facultada per a adoptar totes les mesures legals, reglamentàries que crega pertinents per a assegurar el compliment d’aquelles funcions.
c) Els membres de la Junta de Govern no podran delegar les atribucions o competències pròpies. Però es podran auxiliar en les seues funcions per mitjà de la creació de comissions formades pels col·legiats i presidides per un membre de la Junta.
d) Els membres de la Junta de Govern seran triats d’acord amb les disposicions establides en estos estatuts, i per la seua representativitat seran inamovibles, excepte per les causes previstes en l’article 31.
e) En el supòsit de produir-se la vacant de més de la mitat dels membres de la Junta de Govern, es procedirà a la convocatòria d’eleccions d’acord amb el procediment establit en els presents estatuts.
Secció segona
Duració del mandat i causes del cessament
Article 31
Els càrrecs de la Junta de Govern tindran una duració de quatre anys i es renovaran al finalitzar l’esmentat termini la totalitat dels càrrecs.
Els membres de la Junta poden ser reelegits o optar a un altre càrrec.
Els membres de la Junta de Govern cessaran per les causes següents:
a) Expiració del terme per al qual han sigut triats.
b) Renúncia de l’interessat.
c) Condemna per sentència ferma, que comporte inhabilitació per a càrrecs públics.
d) Sanció disciplinària ferma per falta greu o molt greu.
e) Pèrdua de la condició d’elegibilitat d’acord amb estos estatuts.
f) Nomenament per a exercir càrrecs en l’Administració central, autonòmica, local o institucional que suposen incompatibilitat.
g) Resolució judicial ferma en este sentit.
h) Aprovació de moció de censura, segons allò que s’ha regulat en estos estatuts.
Article 32
S’entendrà que l’interessat renúncia al càrrec quan deixe d’assistir sense causa justificada a tres sessions seguides o a cinc alternes de la junta en un mateix any i sense motius justificats.
Secció tercera
Del Ple de la Junta de Govern
Article 33
Els membres de dret de la Junta de Govern seran: el president, el vicepresident, el secretari, el tresorer, el ponent de cultura i un vocal.
Les vacants que durant el mandat es produïsquen al si de la Junta de Govern, a excepció del càrrec de president, que serà substituït pel vicepresident, seran cobertes en un termini de dos mesos des que es produïsquen per les persones que nomene la mateixa junta, que hauran de reunir les condicions d’elegibilitat establides en estos estatuts i ser ratificades en la primera Assemblea General que se realitze. En tot cas, les persones així anomenades cessaran en el càrrec quan haguera correspost fer-ho a la persona que substituïsquen. Si no és ratificada per l’Assemblea, la persona designada per la junta cessarà i serà nomenada per a ocupar el càrrec qui resulte designat per l’Assemblea en aquell mateix acte.
Quan el nombre de places vacants de la junta supere la majoria de membres de ple dret es convocaran noves eleccions per a cobrir-les. La convocatòria es farà durant els 10 dies següents de ser efectiva la vacant que suposava la perduda de l’esmentada majoria.
Article 34
Convocatòria de reunions
1. El Ple de la junta s’haurà de reunir obligatòriament almenys una vegada al trimestre, i extraordinàriament quan ho demanen almenys tres dels seus membres i sempre que les circumstàncies ho aconsellen o per petició del president.
2. Perquè el Ple de la junta quede vàlidament constituït serà necessari que estiguen presents, en primera convocatòria almenys quatre membres que la formen; si no hi ha el nombre suficient, es reunirà mitja hora després de la indicada per a la primera convocatòria, amb les persones presents i, siga quin siga el nombre, quedarà vàlidament constituïda.
3. Les convocatòries les farà el secretari, de forma fefaent i amb mandat previ de la Presidència, i indicaran la data, el lloc de la reunió, l’hora de la primera i de la segona convocatòria i l’orde del dia. Hauran de ser enviades almenys amb set dies hàbils d’antelació, excepte que per raons importants o urgents s’acorde convocar-les amb caràcter d’urgència, en un terme que mai podrà ser inferior a 48 hores.
4. Junt amb la convocatòria haurà d’adjuntar-se la documentació relativa als assumptes a tractar i debatre, que figuren inclosos en l’orde del dia, llevat que a juí del president no es considere necessari.
5. No podrà ser objecte de deliberació o acord cap assumpte que no figure inclòs en l’orde del dia, llevat que constituït vàlidament l’òrgan col·legiat siga declarada la urgència de l’assumpte pel vot favorable de la majoria dels presents.
Els acords seran adoptats per majoria de vots dels assistents i, en cas d’empat, decidirà la presidència.
6. L’assistència a les reunions serà obligatòria.
Article 35
La representació dels membres de la Junta no és delegable. El membre de la Junta que es trobe impedit d’assistir a la reunió podrà, no obstant això, expressar per escrit la seua opinió en els assumptes de l’orde del dia que estime convenient, l’escrit dels quals serà llegit oportunament en la reunió.
CAPÍTOL IV
Facultats de la Junta de Govern
Article 36
Seran facultats de la Junta de Govern:
a) Prestar col·laboració a les autoritats universitàries, acadèmiques o administratives en general per a la millor ordenació de l’ensenyança i per al major perfeccionament i la defensa eficaç dels interessos.
b) Imposar als col·legiats les correccions disciplinàries que establixen estos estatuts i denunciar, si és procedent, a les autoritats les conductes que siguen constitutives de delicte o que signifiquen un perill per a la salut bucodental.
c) Proposar a les autoritats pertinents la promulgació de normes tendents al perfeccionament de l’exercici de la professió en benefici i garantia de la salut publica.
d) Perseguir l’intrusisme professional en qualsevol forma que siga, i exercir amb esta finalitat les accions legals corresponents.
e) Redactar els pressupostos i rendir els comptes anuals. Recaptar, distribuir i administrar els fons del Col·legi, com també el seu patrimoni i els altres recursos que li siguen atribuïts.
f) Dictar i aprovar les normes de desplegament i complementàries que es creguen convenients per a garantir i millorar el funcionament correcte de les estructures i els servicis del Col·legi, incloent-hi la contractació de personal i assessors tècnics que estimen necessaris.
g) Constituir les seccions i comissions que es consideren necessàries per a la gestió o la redacció d’assumptes concrets, de caràcter general, que incumbisquen el Col·legi.
h) Convocar les assemblees generals ordinàries o extraordinàries, segons convinga.
i) Determinar sobre l’admissió dels professionals que sol·liciten la incorporació al Col·legi.
j) Interpretar estos estatuts i determinar per analogia de preceptes o de fets, les situacions que no apareguen resoltes d’una manera expressa i concreta.
k) Dirimir en un procediment arbitral les controvèrsies que es produïsquen entre col·legiats o entre els col·legiats i els seus clients, a petició dels interessats.
l) Vetlar pel compliment de les disposicions sobre defensa de la competència i competència deslleial i la Llei General de Publicitat.
m) Determinar les quotes que hauran de pagar els col·legiats ordinàries o extraordinàries per al sosteniment de les càrregues i servicis col·legials.
n) Informar els col·legiats de totes les qüestions que puguen afectarlos, ja siguen d’índole corporativa, col·legial, professional o cultural, de les que la Junta de Govern tinga notícies.
De cada reunió que tinga el Ple de la Junta s’alçarà acta, que serà transcrita en un llibre amb esta finalitat, el qual, serà diligenciat degudament pel secretari.
CAPÍTOL V
Dels càrrecs de la Junta de Govern
Secció primera
Del president
Article 37
El president és el representant legal del Col·legi, i presidix, si una disposició específica no disposa una altra cosa, tots els òrgans collegials que es designen al si del Col·legi. Vetlarà pel compliment de la legislació vigent i de les disposicions o acords que dicten la Junta de Govern, l’Assemblea General i els altres òrgans i exercirà a més les funcions següents:
a) Farà complir els preceptes d’estos estatuts i els acords que adopte la Junta de Govern.
b) Tindrà a tots els efectes, la representació legal del Col·legi, i podrà firmar i autoritzar tots els contractes, convenis, actes, oficis, o documents públics o privats en els quals el Col·legi siga part.
c) Convocarà, obrirà, presidirà, dirigirà i alçarà les sessions de la junta i de l’Assemblea General.
d) Firmarà les actes corresponents.
e) Autoritzarà els lliuraments o les ordes de pagament o d’ingrés.
f) Visarà totes les certificacions i els escrits que expedisca el secretari del Col·legi.
Article 38
El càrrec de president i membre de la Junta de Govern serà gratuït; no obstant això, en els pressupostos col·legials figuraran les partides necessàries per a atendre decorosament els gastos de representació del Col·legi.
Secció segona
Del vicepresident
Article 39
El vicepresident substituirà el president en casos d’absència, malaltia, o defunció i exercirà, en tot moment, totes les funcions que li conferisca la presidència, dins de l’orde col·legial.
Secció tercera
Del secretari
Article 40
Correspon al secretari:
a) Exercir la fe pública de tots els actes, documents i antecedents que es troben en el Col·legi, i redactar i firmar les actes de les sessions dels òrgans de govern.
b) Organitzar i custodiar l’arxiu de la documentació del Col·legi.
c) És el cap superior del personal i de l’administració del Col·legi, sense perjuí de les facultats que puguen donar-se a un gerent.
d) Portar el cens de col·legiats i revisar-lo anualment.
e) Redactar i presentar la Junta de Govern la memòria anual, per a la seua aprovació.
f) Expedir amb el vistiplau del president les certificacions que se sol·liciten.
Secció quarta
Del tresorer interventor
Article 41
El tresorer interventor tindrà a càrrec seu la custòdia i disposició immediata dels fons del Col·legi i el control intern de les finances i comptes del Col·legi, controlarà els cobraments i pagaments i intervindrà totes les operacions d’ingressos i gastos junt amb el president.
Haurà de presentar el pressupost i els comptes anuals de cada exercici per a la seua aprovació per l’Assemblea General.
Secció quinta
Del ponent de cultura
Article 42
El ponent de cultura serà l’encarregat de supervisar i coordinar tots els actes, iniciatives, activitats i promocions culturals i científiques del col·legi.
Article 43
Del vocal/s.
Correspon als vocal/s:
1r. Col·laborar en els treballs de la Junta de Govern, assistint a les seues deliberacions i reunions.
2n. Formar part de les comissions que es constituïsquen per a l’estudi i desenrotllament de qüestions i assumptes determinats.
3r. Totes les funcions que els encomanen el president o la Junta de Govern.
CAPÍTOL VI
Eleccions: requisits per a formar part de la Junta de Govern
Secció primera
Condicions per a ser elegible
Article 44
Seran condicions comunes a tots els càrrecs ser col·legiat, estar al corrent en totes les obligacions col·legials i no estar afectat per cap prohibició o incompatibilitat legal o estatutària.
A més de les condicions comunes, para cada un dels càrrecs, en especial, seran exigides les següents:
a) Per a ser president i vicepresident de la Junta de Govern, ser col·legiat en exercici i haver complit i acreditat un mínim de tres anys d’exercici professional.
b) Per als altres càrrecs de la Junta de Govern, bastarà acreditar un mínim de dos anys d’exercici professional.
c) Per al càrrec de vocal/s, podran ser designats col·legiats no exercents.
Secció segona
Presentació de candidatures
Article 45
Les candidatures es presentaran en la Secretaria del Col·legi, des de la publicació de l’acord de convocatòria fins un mes abans de la celebració de l’elecció.
Totes les candidatures hauran d’estar formades pels set càrrecs titulars.
Secció tercera
Forma d’elecció
Article 46
Tots els càrrecs de la Junta de Govern seran elegits per elecció universal, lliure, directa i secreta, per mitjà de votació dels col·legiats, i regirà quant al còmput del valor dels vots el que establix l’article 13.b.
Secció quarta
Convocatòria
Article 47
La Junta de Govern acordarà la convocatòria d’eleccions amb una antelació mínima de dos mesos al dia de la celebració de les votacions.
L’anunci de convocatòria es publicarà en un dels diaris de major difusió en la província d’Alacant, en el termini de cinc dies a partir de l’adopció de l’acord.
La Junta haurà de comunicar amb una antelació mínima de 30 dies la convocatòria per mitjà d’enviament de circular a tots els col·legiats o publicant-la en la pàgina web del Col·legi.
En la convocatòria es farà constar dia i hora de celebració de les eleccions i l’hora tancament d’urnes per al començament de l’escrutini.
Amb 20 dies d’antelació a la celebració de les eleccions es publicarà en el tauler del Col·legi les llistes amb el cens de votants i en cas d’establir-se més d’una mesa electoral es farà constar la taula en què correspon votar a cada u. Contra les esmentades llistes es podrà presentar recurs de reposició en el termini de cinc dies des de la seua publicació.
Secció quinta
Candidats
Article 48
Els candidats hauran de complir els requisits que indiquen els articles 18 i 44, i sol·licitaran esta condició, per escrit, a la Junta de Govern del Col·legi. La sol·licitud haurà de fer-se per candidatures completes.
La presentació de candidatures per als càrrecs de membres de la Junta de Govern haurà de ser recolzada amb la firma, com a mínim, d’un 10 per cent dels col·legiats.
Els membres de la Junta que vullguen presentar-se a la reelecció hauran d’anunciar-ho abans de la publicació de l’anunci de convocatòria; sense perjuí que continuen exercint els seus càrrecs fins que es constituïsca la nova junta de govern.
Secció sexta
Aprovació de les candidatures
Article 49
1. Immediatament després de ser convocades les eleccions es constituirà la mesa electoral, que estarà formada per un president i un vocal.
Cap candidat podrà ser membre de la mesa electoral. En cas contrari, la Junta de Govern designarà o triarà, entre els col·legiats exercents i no exercents, per mitjà de sorteig les persones que substituiran i ocuparan els seus càrrecs en la mesa electoral, i podran igualment nomenar-se suplents per a poder actuar de manera indistinta durant el transcurs de la jornada, i serà obligada la presència de com a mínim dos membres.
2. L’endemà d’haver expirat el terme per a la presentació de candidatures, la Junta Electoral, amb els membres designats, es reunirà en sessió extraordinària, i proclamarà les llistes dels candidats que complisquen les condicions d’elegibilitat. També alçarà acta en què farà constar, motivadament, els fonaments d’exclusió de les candidatures no admeses.
3. Les candidatures vàlidament proclamades s’exposaran en el tauler d’anuncis del Col·legi i en la pàgina web.
4. Una vegada publicades les candidatures en el tauler d’anuncis, les que no hagen sigut acceptades podran presentar recurs de reposició en el terme de dos dies. La Junta Electoral resoldrà els recursos en el terme dels dos dies següents; en cas de no haver adoptat cap acord en este termini, el recurs s’entendrà desestimat. En cas de resoldre’l favorablement, col·locarà la nova candidatura en el tauler d’anuncis.
La resolució que recaiga en la via d’administrativa i la interposició del recurs no implicarà la interrupció del procés electoral sense perjuí del que en este sentit dispose el tribunal de justícia corresponent.
5. Una vegada aprovades les candidatures, cada una podrà designar, per escrit, davant de la mesa electoral, un o més interventors. Els interventors tindran dret d’intervindre en tots els actes electorals i de presentar les reclamacions i recursos que creguen pertinents.
Secció sèptima
Procediment electiu
Article 50
1. L’elecció dels membres de la Junta de Govern es farà per votació de llistes tancades en què podran prendre part tots els col·legiats inclosos en el cens electoral.
L’acte electoral es farà el dia indicat en la convocatòria en la convocatòria en presència de la mesa electoral.
2. A l’hora i al lloc previstos per a l’elecció s’instal·larà una urna, a càrrec de la mesa electoral, en la qual cada votant depositarà en un sobre una papereta en què estaran inclosos el nom, els cognoms i el càrrec dels candidats. Les paperetes i sobres seran de color blanc i per a facilitar la seua uniformitat, seran facilitats pel Col·legi, a càrrec seu.
3. Els votants hauran d’acreditar a la mesa electoral la seua personalitat. La taula comprovarà la seua inclusió en el cens elaborat per a les eleccions, el seu president pronunciarà en alta veu el nom i cognoms del votant, indicant que vota, després d’això s’introduirà la papereta en la corresponent urna.
4. Es considerarà vot en blanc, però vàlid, el sobre que no continga papereta.
5. Seran nuls tots els vots recaiguts en persones que no consten en les candidatures aprovades i les paperetes que continguen frases o expressions diferents dels noms i càrrecs dels candidats proposats.
També seran nuls els vots emesos per col·legiats que no estan capacitats per a votar.
6. Finalitzada la votació dels assistents, es procedirà a la comprovació dels vots emesos per correu, amb comprovació prèvia de les dades de cada votant, i s’anul·laran aquells que hagen exercit de forma personal el seu dret al vot.
7. Immediatament finalitzada la votació, es procedirà a l’escrutini de vots al mateix lloc de la votació. En este recompte, seran considerats nuls tots els vots recaiguts en persones que no consten en les candidatures aprovades, així com les paperetes que continguen frases o expressions diferents al nom i càrrec del candidat proposat. Del desenrotllament de la votació i del resultat de l’escrutini s’alçarà acta a continuació, que serà firmada per tots els membres de la taula. Les actes seran llegides públicament davant dels assistents a l’elecció i proclamats els noms dels elegits. Una còpia d’esta acta serà exposada al tauler d’anuncis del Col·legi.
8. Durant els dos dies següents, qualsevol candidat podrà impugnar, per escrit, tot l’acte electiu, o sol·licitar la correcció d’errors que s’hagen comés. La mesa electoral, ho resoldrà en els dos dies següents i concedirà o denegarà el que s’haja demanat. En el primer cas, si considera la concurrència de defectes invalidants, podrà convocar un nou acte electoral, en un termini de 15 dies. En el segon cas, el candidat impugnant tindrà llibertat de fer ús de les accions legals que l’assistisquen.
9. Una vegada passats els termes previstos en l’apartat anterior, la Junta de Govern ixent, amb la firma del president i del secretari, expedirà en un termini de 15 dies els nomenaments corresponents a la candidatura que haja obtingut la majoria de vots.
Els membres triats prendran possessió en un termini màxim de 15 dies des de la data de l’elecció.
10. Els nomenaments dels elegits seran comunicats a les conselleries i departaments competents en matèria de col·legis professionals, al Consell General de Col·legis de Protètics Dentals i a les instàncies i organismes que corresponga.
Secció octava:
El vot per correu
Article 51
51.1. Aquells col·legiats que el dia de l’elecció no puguen anar a les urnes podran votar per correu d’acord amb el procediment següent:
a) Fins a 10 dies abans de l’elecció, l’interessat es dirigirà personalment o per mitjà de persona proveïda de poder notarial, a la Secretaria del Col·legi i demanarà el certificat d’inclusió en el cens electoral i la resta de documentació electoral.
b) En el terme de 48 hores, la Secretaria del Col·legi enviarà per correu certificat a l’adreça que designe el col·legiat el certificat d’inscripció en el cens i les paperetes i sobres adequats per a la votació.
c) El col·legiat introduirà la papereta de votació en un sobre sense cap inscripció. Després, introduirà el sobre amb la papereta, el certificat d’inclusió en el cens electoral i una fotocòpia del DNI o carnet de col·legiat, en un altre sobre, que enviarà per correu certificat al Col·legi amb la menció següent: «Per a les eleccions del Col·legi de Protètics
Dentals de la Província d’Alacant».
51.2 La mesa electoral recepcionarà tots els vots per correu que tinguen entrada en el Col·legi abans del tancament de la votació, i s’encarregarà de la seua custòdia.
TÍTOL IV
Règim econòmic i financer
Article 52
El Col·legi té plena capacitat jurídica en l’àmbit econòmic i patrimonial per al compliment de les seues finalitats.
Article 53
Recursos econòmics ordinaris
Són recursos econòmics ordinaris del Col·legi
1) Les quotes d’incorporació dels col·legiats.
2) Les quotes ordinàries i extraordinàries dels col·legiats.
3) Els ingressos procedents de publicacions, impresos, servicis, certificacions, arbitratges, dictàmens, informes, cursos i congressos i altres quantitats acreditades per altres servicis.
4) Els rendiments financers derivats dels fons que tinga en depòsit o administre.
5) Els rendiments dels béns i drets que integren el patrimoni del Col·legi.
6) Les taxes o altres contraprestacions que el Col·legi professional puga percebre per la prestació dels servicis corresponents a les seues funcions públiques.
7) Els drets pels servicis d’intervenció col·legial, dels treballs i contractes professionals abonats pels beneficiaris del servici o per la forma acordada contractualment entre les parts.
8) L’import corresponent a les multes econòmiques derivades de les sancions.
Article 54
La Junta de Govern exigirà la quantitat de la quota d’incorporació i de les quotes periòdiques, ordinàries i extraordinàries del Col·legi i dels drets d’utilització dels servicis col·legials.
L’Assemblea General fixarà la quantitat i forma d’abonament de les quotes extraordinàries que eventualment es requerisquen per a atendre les necessitats del Col·legi.
Article 55
Recursos econòmics extraordinaris
Els recursos econòmics extraordinaris procediran de:
1. Les quotes extraordinàries que aprove l’Assemblea General.
2. Les subvencions, els donatius o qualsevol tipus d’ajuda econòmica que les persones o institucions públiques o privades atorguen al Col·legi.
3. Els béns mobles o immobles que per herència, donació o qualsevol altre títol passen a formar part del patrimoni del Col·legi.
Article 56
Elaboració del pressupost.
El pressupost s’elaborarà amb caràcter anual, per anys naturals, d’acord amb els principis d’economia i eficàcia, i inclourà la totalitat d’ingressos i gastos col·legials.
Si es produïra la necessitat inajornable de fer un gasto no previst en el pressupost, la Junta de Govern podrà fer l’habilitació necessària amb càrrec en transferència de crèdits o d’ingressos no previstos. Si el gasto no previst consistix en una inversió en béns immobles o la seua quantitat excedix del 20 per cent dels recursos ordinaris haurà de sotmetre l’acord a aprovació prèvia de l’Assemblea General Extraordinària.
Article 57
Aprovació
En el cas que l’Assemblea General no aprove el pressupost ordinari d’un exercici i sense perjuí de la seua revisió i aprovació posterior, el Col·legi funcionarà provisionalment amb el de l’any anterior, el qual s’entendrà prorrogat a estos efectes amb l’augment de l’IPC corresponent.
Article 58
En cas de dissolució del Col·legi, per alguna de les causes que establisquen les lleis vigents, la Junta de Govern actuarà com a comissió liquidadora.
Article 59
Memòria anual
1. El Col·legi Oficial de Protètics Dentals de la Província d’Alacant està subjecte al principi de transparència en la seua gestió. Per a això, elaborarà una memòria anual que aprovarà en Assemblea General.
2. La memòria anual haurà de contindre la informació que es reflectix en l’article 11 de la Llei 2/1974, de 13 de febrer que regula els collegis professionals.
3. La memòria anual haurà de fer-se pública a través de la pàgina web en el primer semestre de l’any.
4. El Col·legi remetrà al Consell General la memòria anual, que farà pública.
TÍTOL V
De l’exercici de la professió
CAPÍTOL I
Codi deontològic
Article 60
Les normes del codi deontològic que estiguen vigents, una vegada aprovades per l’Assemblea General, seran de compliment obligatori en l’exercici de la professió, sense perjuí de les altres normes contingudes en estos estatuts.
CAPÍTOL II
Normes generals
Article 61
El professional col·legiat és l’única persona autoritzada per a portar a terme en la província d’Alacant, amb caràcter únic o principal, qualsevol de les tasques definides en l’article segon de la Llei 10/1986, de 17 de març.
Article 62
Igualment tindran plena capacitat i responsabilitat respecte dels laboratoris que dirigisquen, de conformitat al que disposa la Llei 10/1986, de 17 de març, i les seues normes de desplegament.
TÍTOL VI
De la inspecció dels laboratoris
Article 63
La Junta de Govern o la comissió que siga nomenada podrà determinar d’ofici, inspeccions o verificacions dels laboratoris de pròtesi dental, coordinant actuacions conjuntes amb les conselleries competents davant dels presumptes incompliments en la fabricació, comercialització o posada en el mercat de la pròtesi dental, o davant d’accions de competència deslleial o campanyes publicitàries que induïsquen a engany, o a instàncies de requeriment de les autoritats judicials, sanitàries o administratives que corresponguen.
En el supòsit de detectar irregularitats, i independentment de l’aplicació del procediment disciplinari que pertoque, segons el que establixen estos estatuts, s’informarà l’administració corresponent, en defensa dels drets i els interessos de les persones destinatàries de l’actuació professional.
Article 64
El titular del laboratori serà a tots els efectes el responsable de les faltes que es puguen cometre derivades de l’exercici professional o de l’incompliment de les obligacions establides per estos estatuts, sense perjuí de les responsabilitats directes i personals dels seus empleats o de terceres persones.
TÍTOL VII
Règim disciplinari
Article 65
En virtut de la incorporació, els col·legiats accepten el règim disciplinari del Col·legi destinat a previndre i corregir les infraccions dels deures col·legials i de les normes de deontologia professional que s’establixen amb caràcter general.
Article 66
Faltes
Les faltes comeses es classifiquen en lleus, greus i molt greus.
Article 67
Són faltes lleus;
1. No atendre els requeriments del Col·legi.
2. Les incorreccions d’escassa transcendència en la realització dels treballs professionals.
3. La desconsideració amb els companys col·legiats.
Article 68
Són faltes greus:
1. L’acumulació de tres o més faltes lleus.
2. La infracció de normes deontològiques.
3. Les ofenses greus a altres col·legiats.
4. L’emissió d’informes o certificacions faltant a la veritat o la falsedat en qualsevol dels documents que hagen de tramitar-se a través del Col·legi.
5. Les actuacions que impliquen competència deslleial.
Article 69
Són faltes molt greus:
1. La reincidència en la comissió de faltes greus.
2. Les consideracions com a faltes greus sempre que es donen circumstàncies de greu perjuí, o dany material o moral o a tercers.
Per raó de les infraccions abans assenyalades, podran imposar-se les sancions següents:
a) Les faltes lleus seran sancionades amb l’advertència per escrit de correcció de conducta per part del Col·legi.
b) Les faltes greus seran sancionades igualment amb l’advertència per escrit, i podran comportar fins i tot la suspensió en l’exercici professional d’un a tres mesos.
c) Les faltes molt greus seran sancionades amb la suspensió en l’exercici entre tres mesos i un dia a un any.
En cas de reincidència en la comissió de faltes molt greus, es podrà acordar l’expulsió del Col·legi de l’infractor.
Article 70
Per raó de les infraccions abans assenyalades, podran imposar-se les sancions següents:
A) Las faltes lleus poden ser objecte de les sancions següents:
a.1. Amonestació o advertència per escrit de correcció de conducta per part del Col·legi.
a.2. Multa d’una quantitat no superior a 1.000 euros.
B) Les faltes greus poden ser objecte de les sancions següents:
b.1. Amonestació o advertència per escrit.
b.2. Multa d’entre 1.001 i 3.000 euros.
b.3. Inhabilitació en l’exercici de la professió entre un a tres mesos.
C) Les faltes molt greus poden ser objecte de les sancions següents:
c.1. Multa d’entre 3.001 i 6.000 euros.
c.2. Inhabilitació en l’exercici de la professió entre tres mesos i un dia a dotze mesos.
En cas de reincidència en la comissió de faltes molt greus, es podrà acordar l’expulsió del Col·legi de l’infractor.
Article 71
La sanció d’inhabilitació impedix l’exercici professional durant el temps pel qual haja sigut imposada.
La Junta de Govern, ha de comunicar la seua decisió a les administracions competents i al Consell General. La inhabilitació professional és efectiva a partir del moment en què la resolució que la decidisca esgote la via administrativa. En el cas que concórreguen en una mateixa persona diverses resolucions d’inhabilitació successives, el termini establit per a cada una es començarà a comptar a partir del compliment definitiu de l’anterior.
Article 72
Prescripció.
Les faltes prescriuran al cap de cap de sis mesos de la seua comissió si són lleus, de dos anys si són greus i de tres anys si són molt greus.
Els terminis de prescripció començaran a comptar-se des de la data de comissió de les infraccions, i quedaran interromputs des que s’inicie el procediment disciplinari, amb coneixement de l’interessat.
El termini de prescripció de les sancions començarà a comptar-se des de l’endemà d’aquell en què adquirisca fermesa la resolució per la qual s’imposa la sanció; les sancions imposades per faltes molt greus prescriuran al cap de tres anys, les imposades per faltes greus als dos anys i les imposades per faltes lleus a l’any.
Article 73
1. Els expedients sancionadors s’iniciaran en tot cas per acord de la Junta de Govern, bé a iniciativa pròpia, o per denúncia firmada per un col·legiat.
La Junta de Govern després de conéixer una suposada infracció pot acordar la pràctica de diligències prèvies abans de decidir la incoació d’un expedient o l’arxivament de les actuacions sense sanció per sobreseïment.
2. L’acord d’iniciació d’expedient contindrà, com a requisit, el següent:
a) Designació concreta de la persona o persones a qui s’instruïx l’expedient.
b) Descripció de la presumpta infracció.
c) Designació de l’instructor de l’expedient, que haurà de recaure necessàriament en algun membre de la Junta.
d) Les infraccions que estos fets pogueren constituir.
e) Sancions que els pogueren imposar.
f) L’autoritat competent per a imposar la sanció i la norma que atribuïx tal competència.
3. Rebuda la notificació de l’acord per l’instructor, este procedirà a la comunicació a l’expedientat o expedientats de:
a) L’acord rebut de la Junta de Govern, per mitjà de transcripció literal d’este.
b) La seua designació com a instructor.
4. Els expedientats podran recusar els nomenaments de l’instructor i secretari per les causes, en la forma i el termini assenyalats en l’article 29 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
5. L’instructor ordenarà la pràctica de totes les proves i actuacions que conduïsquen a l’esclariment dels fets i a la determinació de les possibles responsabilitats susceptibles d’originar sancions.
6. A la vista de les actuacions practicades es formularà, si és procedent, un plec de càrrecs el contingut del qual s’estendrà als mateixos fets assenyalats en l’article 73.2., apartats b), d), e), f).
7. El plec de càrrecs es notificarà als interessats, i se’ls concedirà un termini de 15 dies hàbils des de la recepció perquè puga ser contestat.
8. En el descàrrec podran proposar-se o aportar-se directament les proves que consideren oportunes els expedientats.
9. Contestat el plec de càrrecs, o transcorregut el termini sense haver-lo rebut, i, si és el cas, practicades les propostes pels interessats i examinades les que hagueren presentat directament, l’instructor podrà valorar la necessitat de fer noves diligències o practicar les proves proposades i ordenarà les actuacions necessàries per a portar-les a cap.
10. Una vegada conclòs, l’instructor formularà una proposta de resolució, que es notificarà a l’expedientat, perquè en el termini de 15 dies hàbils puguen al·legar tot el que consideren convenient per a la seua defensa.
11. Transcorregut este termini, l’instructor elevarà la Junta de Govern la proposta de resolució, amb tot el que s’ha fet, i esta prendrà l’acord que considere pertinent.
12. La resolució de la Junta de Govern ha de ser notificada a l’expedientat dins del termini dels 10 dies hàbils següents, convenientment motivada i especificant els recursos que es poden interposar i davant de quin organisme, d’acord amb el que preveu la normativa vigent. En el cas que es desconega el domicili o que refuse l’entrega de les notificacions, la resolució es notificarà per mitjà d’edictes.
13. Des de la data de comunicació a l’interessat de la incoació de l’expedient disciplinari fins a la data de la resolució de la Junta de Govern no pot haver passat un termini superior a sis mesos, llevat que la tramitació haja sigut interrompuda per circumstàncies especials que ho impedisquen, o llevat que, per causa justificada, o per la necessitat de practicar una prova, l’instructor haja considerat pertinent suspendre el termini, i ho haja fet constar en l’expedient.
14. En tot cas, seran aplicables els articles 127 a 138 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, amb les modificacions introduïdes per la Llei 4/1999, de 13 de gener.
TÍTOL VIII
Règim jurídic dels actes i recursos
Article 74
Actes nuls i anul·lables.
Són nuls de ple dret els actes emanats dels òrgans del Col·legi en què es produïsca algun dels supòsits següents:
a) Els que lesionen els drets i llibertats susceptibles d’empara constitucional.
b) Els dictats per òrgan manifestament incompetent per raó de la matèria o del territori.
c) Els que tinguen un contingut impossible.
d) Els que siguen constitutius d’infracció penal o es dicten com a conseqüència d’esta.
e) Els dictats prescindint totalment i absolutament del procediment legalment establit o de les normes que contenen les regles essencials per a la formació de la voluntat dels òrgans col·legiats.
f) Els actes expressos o presumptes contraris a l’ordenament jurídic pels quals s’adquirixen facultats o drets quan no se tinguen els requisits essencials per a la seua adquisició.
g) Qualsevol altre que guarde analogia amb els anteriors i que una disposició de rang legal qualifique com a nul de ple dret.
Són anul·lables els actes que incorren en qualsevol infracció de l’ordenament jurídic, fins i tot la desviació de poder.
Article 75
Notificacions
Els acords que hagen de ser notificats personalment als col·legiats, referits a qualsevol matèria, podran fer-se al domicili professional que tinga acreditat en el Col·legi, en compliment del deure de comunicació d’estos establit en els presents estatuts.
En el cas que es desconega el domicili o que es refuse l’entrega de la notificació, es farà per mitjà de publicació d’anuncis en el butlletí oficial de la província. Una vegada realitzat este tràmit, l’expedient ha de continuar fins a la seua conclusió. La resolució que es dicte s’ha de notificar a la persona interessada de la mateixa manera.
Article 76
Eficàcia dels actes
Els acords de l’Assemblea General i de la Junta de Govern i les decisions del president es presumiran vàlids i produiran efectes des de la data en què es dicten, llevat que en estos es dispose una altra cosa.
Article 77
Recursos
Els actes i acords de l’Assemblea General esgoten la via administrativa corporativa i, en conseqüència, són recurribles directament davant de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, llevat que corresponga una altra via jurisdiccional d’acord amb les lleis i previsions d’estos estatuts.
Contra els actes, les resolucions i els acords de la Junta de Govern que estiguen subjectes al dret administratiu podrà interposar-se un recurs en el termini d’un mes des de la notificació, o si és el cas, de la publicació de l’acord, acte o resolució de què es tracte.
Als efectes previstos d’este recurs de reposició s’entén que són actes subjectes a dret administratiu, en tot cas, els que s’efectuen en virtut de l’exercici de funcions administratives, bé siga per comanda legal, bé per delegació de les administracions públiques, així com els relatius a processos electorals i a la potestat disciplinària i sancionadora.
Quan els actes o acords de la Junta de Govern no siguen dels sotmesos a dret administratiu, el recurs de reposició tindrà el caràcter de reclamació prèvia a les vies jurisdiccionals diferents de la contenciosa administrativa.
Les resolucions recaigudes esgotaran la via col·legial i es podran recórrer davant de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Article 78
Executivitat
Els acords i les resolucions del Col·legi, seran executius, no obstant això, la Junta de Govern en cas de sanció podrà acordar, a petició del recurrent o d’ofici, la suspensió de l’execució mentres que no siga ferm l’acte impugnat, quan esta puga causar perjuís de reparació impossible o difícil, o quan la impugnació es fonamente en algunes de les causes de nul·litat previstes en l’article 62 de la Llei 30/92.
Article 79
Altres normes
Per a tot allò no especificat en el present títol s’aplicarà la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i Procediment Administratiu Comú, i normes que substituïsca.
TÍTOL IX
Règim de distincions i premis
Article 80
Distincions i premis
Les persones que hagen destacat en la defensa i el desenrotllament de la professió de protètic dental, podran ser distingides amb una menció honorífica.
Esta menció consistirà en el reconeixement públic de la labor duta a terme per l’esmentada persona i haurà d’acordar-se en Junta General Extraordinària convocada a este efecte a proposta de la Junta de Govern o d’un 10 per cent dels col·legiats.
La menció honorífica requerirà, en tot cas, el vot favorable de la majoria dels assistents a la Junta General Extraordinària referida.
TÍTOL X
De la fusió, absorció i dissolució
Article 81
La unió o fusió de dos o més col·legis de la mateixa professió o de professió diferent es podrà fer d’acord amb què disposen la llei i el reglament i s’establisca en els respectius estatuts.
L’acord d’unió, fusió i d’absorció portarà implícit l’acord de dissolució.
Article 82
Una comissió mixta que tindrà el caràcter de gestora nomenada per la junta dels col·legis afectats, establirà els termes de la unió, fusió o de l’absorció i denominació del nou col·legi. Elaborarà els Estatuts pels quals regirà, a excepció del cas d’absorció, en què els Estatuts que han de regir seran els del col·legi absorbent, sense perjuí de les modificacions que la comissió fixe. Els acords i els Estatuts elaborats per la comissió mixta se sotmetran a l’aprovació de les assemblees generals dels respectius col·legis afectats, que s’hauran de convocar exclusivament per a això.
Una certificació de l’acord es remetrà als departaments de la Generalitat competents en matèria de col·legis professionals.
La certificació de l’acord inclourà el text dels nous Estatuts aprovats.
Per a la decisió de qualsevol d’estes qüestions serà necessària l’assistència a l’Assemblea General Extraordinària en què es plantege d’un terç del cens electoral i haurà de ser aprovat per la mitat més un dels assistents.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA PRIMERA
En allò no previst en estos estatuts regirà amb caràcter supletori la Llei 30/1992 o d’acord amb el que disposa la disposició transitòria primera de la dita llei per aquella legislació que complete l’específica de les corporacions de dret públic.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Queden derogats els Estatuts del Col·legi Professional de Protètics Dentals de la Província d’Alacant, publicats en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana per mitjà de publicació del Decret 271/2004, de 10 de desembre, del Consell de la Generalitat, que queden substituïts pels actuals.
DISPOSICIÓ FINAL
Estos estatuts i les modificacions que es produïsquen, si pertoca, entraran en vigor l’endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
Aviso legal y Politica de privacidad Desarrollado por Infosolution
Desarrollado con WebCMS -
Política de privacidad - Aviso legal |